Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.06.19
Ha Bath városába látogatsz, és rövidre fognád a vársonézést, a legjobb, ha a Tootbus hop-on hop-off szerű buszra szállsz! Ezzel lehetőséged lesz, hogy a gyógyfürdőiről is híres Bath legfontosabb látnivalóit kényelmesen és gyorsan megnézd, miközben szabadon fel és leszállhatsz a buszokról az egyes megállókban.

Az UNESCO és a Világörökség része, Anglia délnyugati részén elhelyezkedő Bath, lenyűgöző grúz építészetéről és gazdag történelméről híres, amely egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza. Bath nevét a római fürdőkről kapta, amelyek még az i.e. 1. században épültek, ám a mai napig a város leglátogatottabb turisztikai látványosságai. Nem szabad kihagyni Bath másik ikonikus épületét sem, az apátságot, ahol az impozáns terek és a gótika találkoznak a lehető legnagyobb harmóniában..

Fotó: Koczka Máté

Jane Austen is itt élt

A város központjában található Royal Crescent és The Circus az angol grúz építészet remekművei, melyek íves, elegáns homlokzataikkal tornyosulnak fölénk. Bath azonban nem csak az építészeti szépségeiről híres: a város kulturális élete is pezsgő, számos múzeummal, színházzal és művészeti galériával büszkélkedhet. A Jane Austen Centre például remekül bemutatja a híres írónő Bath-hoz fűződő kapcsolatát és munkásságát.

Bath, a gyógyvizek városa

Kikapcsolódásra és a pihenésre a legalkalmasabbak e nagyszerű város termálforrásai és gyógyfürdői, így például a legismertebb: Thermae Fürdő és Spa. Említést kell tenni mindenképp a modern és kecses Pulteney-hídról, amely a több száz éve épült, az egyik legkedveltebb turista helyszín a városban. Emellett Bath megannyi barátságos parkkal, kerttel is büszkélkedhet a zöld életérzés jegyében.

Fotó: Koczka Máté

Hova tovább, Bath híres élénk kulturális életéről még nem is ejtettünk szót, pedig számos fesztiválnak és eseménynek ad otthont egész évben, így mindig van mit felfedezni a városban. Akár a történelmi látnivalók, az építészeti csodák, a kulturális események, vagy egyszerűen csak a város különleges atmoszférája vonz ide, Bath minden látogatót levesz a lábáról!

Busszal felfedezni Bath-t? Miért is ne? 

A legkényelmesebb módja a Tootbus, mely két útvonalat kínál Bath-ban: a City Tour és a Skyline Tour. A City Tour a város központján halad át, megállva a legfontosabb nevezetességeknél, mint például a Római fürdők, a Bath apátság és a Royal Crescent. A Római fürdők az ókori rómaiak életébe engednek bepillantást, míg a Bath apátság gótikus építészeti stílusával és impozáns belső tereivel biztosan lenyűgöz minden látogatót.

Fotó: Koczka Máté

Miután felfedezted a város központját, a Skyline Tour elvihet a város peremére, ahol gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre. Ez az útvonal érinti a Prior Park Landscape Gardens-t, az Amerikai Múzeumot és a Bath Egyetemet is. Ezek a helyszínek nemcsak a természet szépségeit, hanem Bath kulturális és oktatási jelentőségét is bemutatni hivatottak az odalátogatóknak.

Zöld terek, fenntartható turisztika, ez Bath

A Tootbus járművei modernek és környezetbarátak, Bath számára nagyon fontos a fenntartható turizmus. Az emeletes buszok nyitott teteje garantálja a zavartalan kilátást, így akár fotózhatsz kedvedre ha az idő is engedi. Még a Wifi is ingyenes, kedvedre megoszthatod az élményeid másokkal! 

Fotó: Koczka Máté

Az utazás során többnyelvű audiokommentár mondja el neked, merre jársz, részletes leírást kapsz a látnivalókról és a város történelméről, de ha helyi idegenvezetésre vágynál inkább, ez az opció is elérhető bárki számára. (Az angol mellett többek között francia, német, olasz, spanyol, lengyel, orosz, japán, kantoni és mandarin nyelveken is, így a messzi földről érkezett  látogatók számára is élvezhető az út)

A jegyek rugalmasan felhasználhatóak, akár az előre megváltott időpont előtt bármikor módosíthatóak. Online is megvásárolhatod, és ha például családdal érkeztél, a gyerekjegyek ára online gyakran alacsonyabb, és különféle csomagok is rendelkezésedre állnak, melyek kombinálhatóak is egymással. Valós időben követheted az utazást, ráadásul egy Tootwalks nevű gyalogos túra is egy jó lehetőség, ha séta közben fedeznéd fel a helyet, Jane Austen vagy Mary Shelley nyomában járva.

Fotó: Koczka Máté