Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.02.15
Néhány napja egy orosz turistacsoport érkezése jelentette az első lépést Észak-Korea turizmusának újrakezdésében, miután a koronavírus-járvány miatt hosszú időre lezárták a határokat. Az AP amerikai hírügynökség szerint ezek az utazók valószínűleg az első külföldi látogatók, akik a járvány óta belépnek az országba.

Ez az utazás kiemeli az Észak-Korea és Oroszország közötti együttműködést, amelyet Kim Dzsongün észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben erősített meg. Az orosz turisták érkezése különösen fontos, tekintettel arra, hogy az ukrajnai háború miatt bevezetett nemzetközi szankciók következtében sok orosz állampolgár számára korlátozottak a nyugati utazási lehetőségek.

A turisták programja Észak-Korea fővárosában, Phenjanban kezdődik, majd egy síparadicsomba látogatnak. Az utazást szervező Vosztok Intur utazási ügynökség szerint ez az út “utazási tesztdelegációként” szolgál, ami elősegíti a későbbi orosz turisták érkezését.

Észak-Korea gazdasága jelentősen megszenvedte a szankciókat és a járványügyi korlátozásokat. 2019-ben még közel 300 ezer turista látogatott az országba, amely jelentős bevételt generált a rezsim számára, ezért most a turizmus újraindítása különös jelentőséggel bír.

A dél-koreai kormány értesülései szerint az észak-koreai állami média a pandémia alatt nem közölt hivatalos adatokat a turistákról, ami rámutat az információáramlás korlátozottságára az országban.

A Titokzatos Észak-Korea

Amikor az ember Észak-Koreába utazik, egy olyan világba lép, ami teljesen eltér mindentől, amit eddig ismert. Az utazás Észak-Koreába nem csak egy egyszerű kiruccanás; ez egy bepillantás egy zárt és rejtélyes országba, amely ritkán nyílik meg a külvilág felé.

A látogatás során a turisták a szigorúan ellenőrzött és előre meghatározott útvonalak mentén haladnak, amelyek általában a főváros, Phenjan és más kiemelt látványosságokat foglalják magukban. Minden lépésüket szorosan figyelik, és a kísérők gondoskodnak arról, hogy a szigorú szabályokat betartsák. Ez az utazási mód egyedülálló betekintést nyújt Észak-Korea mindennapi életébe és kultúrájába, bár korlátozott mértékben.

Észak-Korea domborzata és természeti szépségei lenyűgözőek. A turisták gyakran meglátogathatnak festői hegyvidékeket és zöldellő tájakat, amelyek szemben állnak a politikai rendszer szigorúságával. A hagyományos észak-koreai ételek kóstolása is része az utazásnak, ahol a látogatók megismerkedhetnek a helyi gasztronómia ízeivel.

Észak-Korea látogatása lehetőséget ad arra, hogy a turisták személyesen tapasztalják meg, milyen egy olyan országban élni, ahol a mindennapi életet az állam szigorúan szabályozza. Az ilyen utazások etikai kérdéseket is felvetnek, hiszen a turizmus bevételei az államkasszához kerülnek, ami további kérdéseket vet fel a látogatás morális aspektusairól.

Az országban tapasztalható korlátozások és szigorú szabályok egyedülálló környezetet teremtenek a látogatók számára. Az utazóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a kommunikációs eszközök, mint például az internet és a mobiltelefonok használata, rendkívül korlátozott lehet, vagy akár teljesen elérhetetlen. A turistákat gyakran kíséri állami útmutatók, akik szigorúan ellenőrzik az útvonalakat és tevékenységeket, biztosítva, hogy a látogatók ne térjenek el a meghatározott programoktól.

A fényképezés szintén erősen korlátozott; bizonyos helyszíneken tilos fényképezni, és az útmutatók előzetes engedélyt kérhetnek a képek készítéséhez. Ezen túlmenően a helyi kultúra és a politikai rendszer nyílt kritizálása, vagy az arról való beszéd, szigorúan tilos, ami még inkább hangsúlyozza az ország zárt és ellenőrzött természetét.