Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.06.10

Stockholmban a világon elsőként önvezető, tisztán elektromos meghajtású kereskedelmi személyszállító komp kezdte meg működését – közölte az AFP hírügynökség.  A 10 méter hosszú, 30 utas szállítására alkalmas hajó kifejlesztése 1,5 millió euróba került, amelyhez a projekt mögött álló norvég Torghatten ASA hajózási társaság állami és uniós pénzeket is elnyert.

Az önvezető technológiát a szintén norvég Zeabuz technológiai vállalat biztosította.   Az MF Estelle névre keresztelt önvezető komp képes az azonnali irányváltásra, ha vízijárművet észlel a radar- és lézer alapú távérzékelési technológiának köszönhetően.  Az önvezető elektromos komp egy olyan projekt része, melynek célja a fenntarthatóbb városi mobilitás megteremtése. A menetdíj a hétfőtől a svéd főváros vizein menetrendszerűen közlekedő járműre 3 euró lesz. A tervek szerint napi 15 órán át működik majd az MF Estelle.

Az önvezető technológiának köszönhetően olyan alacsonyan lehet tartani az üzemeltetési költségeket, hogy nyereséges lehet a működtetés – mondta a Torghatten ASA ügyvezetője, Erik Nilsson. (MTI)