Szerző:
Papp Noémi
Megjelenés:
2022.09.05
Kevés utazással több élményt elérni? Ez sem lehetetlen kívánság! Ha a Marchfeld régióba utazunk, Alsó-Ausztriába: kastélytúra, tartományi kiállítás, bio gazdaságok várnak minket vendégségbe!

Ausztria számos kastéllyal büszkélkedhet. Bécshez közel fekszik a Morvamezőn (Marchfeld) a hofi kastély (Schloss Hof), ami talán kevésbé ismert, mint a schönbrunni, de legalább olyan impozáns!

A történetéről annyit érdemes tudni, hogy a Budai Várban is szobrot kapott Savoyai Jenőnek köszönheti pompáját. Az építésén több mint 800 szakember dolgozott, a hét teraszos kert kialakítása külön kihívás volt. Az akkor már egész Európában tisztelt zseniális hadvezérnek (aki Budát is visszafoglalta a töröktől – ezért a szobor nálunk), nem volt örököse, így nagyvonalúan még életében nászajándékba adta tovább az unokahúgának: Anna Victoria von Savoyen-Soissonsnak.

Ő (illetve későbbi férje, akinek ajándékba adta) azonban nem tudta fenntartani a kastélyt. Akkoriban nem volt még Marketplace, hogy jó vevőt találjon, így korabeli hirdetési formát választotta: egyszerűen meghívta a potenciális vevőket – exkluzív ingatlan bemutatással csábítva a befektetésre. Mária Terézia vált az új tulajdonossá, ekkor került a kastély a Habsburgok kezébe, ők alapozták meg, hogy közkedvelt esküvői helyszín legyen, az egyetlen Habsburg, szerelmi házasság ugyanis itt köttetett.

A kastély kert felőli homlokzatán még mindig olvasható a felirat, itt “megszabadultak az uralkodás nehéz terheitől.”

Tipp: Hagyjon bőven időt a kastély kápolnájára, ez még a Savoyai Jenő idejéből maradt eredeti pompát mutatja. A mennyezeten lévő freskó Carlo Innocenzo Carlone műve.

Rózsalugas, gyógynövények, gyümölcsös

Az épület pompáját a friss felújítás mellett a több teraszból, szökőkútból álló barokk kert adja.

Mégsem ez a hely igazi varázsa, hanem a számos, kastélyt körülvevő „titkos” hely, a téli kert, a majorság. A könnyebben felfedezhetőek közé tartozik az állatsimogató, a kék szemű, fehér testű szamarak istállója, a paradicsomkert, a játszótér.

Amit keresni kell: a gyógynövényes magaságyások, a rózsalugas. Ahová mindenképp el kell sétálni: a fűszernövény kert, a térségre jellemző zöldségeket bemutató rész. A gyümölcsös azért kihagyhatatlan, mert bármit meg lehet kóstolni, ami épp érik. A gyerekeknek mini szekér dukál, ha elfáradna a lábuk, legyen miben húzni őket, a felnőttek akár workshopon is részt vehetnek. Az egész hely él, birodalmi nagyságban hirdeti a régi pompát.

Tipp: A kastély előtt hatalmas, ingyenes parkolóban hagyhatjuk a járművet. Kutyával azonban nem lehet látogatni.

Bárkiből császár válhat egy estére

Bécstől alig nyolc kilométerre 1843 óta létezik egy különleges étterem. Aki ide betér, ezt a fogadtatást tapasztalja: “Der Gast ist nicht König, der Gast ist bei uns Kaiser.”

A vendég fontossága mindenben megmutatkozik, de mielőtt az ételekre figyelnénk, a hely, mint egy élő antikvitás sétálni hívja az ide látogatót. Számtalan terem, intim páholy, téli kert – mindenhol más stílus, lehet hogy giccs, de a hatás, amit elér, az tartja életben ezt a stílust. Egy estére bárki lehet császár a saját életében.

A térkép, amit minden vendég megkap azt szemlélteti: korunk híres színészei, zenészei vagy akár maga a pápa, hol foglalt helyett, amikor itt étkezett.

Tipp: Bármelyik terembe is foglalt asztalt, mintha múzeumban járna, sétálja be az egész éttermet! Minden helyiségnek más a hangulata, berendezési tárgya, ráadásul ezek nagy része a plafonról lóg lefelé!

https://www.schlosshof.at/

https://www.marchfelderhof.at

https://www.also-ausztria.info/