Avatar photo
Szerző:
Dunay Csilla
Megjelenés:
2022.07.03
A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére ötvenhat nevezés érkezett. A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.

A Szent István-napi kenyér zsűrije

A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.

Három kategóriában lehetett versenyezni a Kenyérversenyre: Szent István-napi kenyér, Innovatív kenyér, Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)

A Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei: Gulyás Kenyér, Pásztor Kenyér, Mangalicazsíros kovászos Kenyér, Szent Istváni Matyó Vekni, Durum Kovászos Kenyér, Ünnepi Cipócska, Egyházi Kenyér, Kerepes Szíve, Szabolcsi Kovászos.

Az Innovatív kategória versenykenyerei: Római Carrot Kenyér, Burgonyás-lenmagos Áldás, Kukoricás-magvas Vekni, Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér, Kendermagos alakor, Ringló Cipó, Erdei Munkás kenyér, Kriszti Levendulás Kenyere, Batátás Kenyér

A Sétáló Sütemény versenytermékei:

·         Zabos-szilvás Papucs

·         Fahéjas Croffin

·         Kelbimbós Forgó

·         Körtés Fonat

·         Túrós-barackos Szelet

·         Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs

·         Epres fonat)

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.

A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.

Fotókat készítette: Princz Mihály