Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.03.23
Németország, Ausztria és Szlovákia után negyedik állomásához érkezett a Kunst am Strom című, nagyszabású nemzetközi kiállítás. A Duna-menti országok művészetét bemutató tárlat Magyarországon a Pécsi Galériában látható március 17-től április 10-ig.

A Kunst am Strom (A művészet áramában) című kiállításon nyolc Duna-menti ország – Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária – művészeti életébe pillanthatunk be. Képzőművészek és írók keresik a válaszokat korunk legégetőbb kérdéseire, a klímakatasztrófától a világjárványon át egészen a háborúig.

A régió azzal a kihívással néz szembe, hogy egyszerre kell megbékélni a múlttal, és kidolgozni a jövőre vonatkozó koncepciót. A Duna-mente olyan gazdag történelmi és művészeti hagyományokkal bír, hogy ezekben a súlyos kérdésekben is izgalmas és művészileg innovatív válaszok születtek a régió alkotóitól. Sokfélék, mint maga a Németországtól Bulgáriáig terjedő terület. Ezt az eredményt tárja a nézők elé a kiállítás, amelyen 24 művész – köztük 3 magyar alkotó – mutatkozik be.

Az egyes országok kurátorai két-három művésztől válogattak be műveket az anyagba, főképp két generációra koncentrálva: olyanokra, akik még megélték Európa megosztottságát, a vasfüggöny létét, és a náluk jóval fiatalabbakra, akik már az egyesült Európában születtek és nőttek művésszé.

A kiállításnak szoros pécsi kötődései vannak: a magyar kurátor Somody Péter festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának professzora, aki egyben az egyik magyar kiállító, Imreh Sándor és Pertics Flóra mellett. A művekhez választott szövegek szerzői pedig – két kivételtől eltekintve – a Pécsi Íróprogramban részt vett szerzőktől származnak.

A Kunst am Strom kiállítás április 10-ig marad Pécsett, majd tovább költözik a zágrábi Magyar Kulturális Intézetbe, onnan pedig Temesvárra, Újvidékre és végül Szófiába.

Részletek: https://www.pecsigaleriak.hu/programok/kunst-am-storm