Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.01
Megdermedt leguánok potyognak a fákról a szokatlan hidegben Dél-Floridában, ahol több mint egy évtized legalacsonyabb hőmérsékleteit mérik ezekben a napokban - írja a BBC. Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat (NSW) szerint vasárnap mínusz 4 fokra is lecsökkent a hőmérséklet az enyhe éghajlatáról híres Floridában.

A leguánok hidegvérű hüllők, amelyek a környezettől és a napsütésből nyerik az életükhöz, a mozgáshoz szükséges hőt. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a leguánok megdermedhetnek és kómába eshetnek, és a fákon szunnyadó állatok a földre eshetnek.


 A hideg ellenére a legtöbb leguán életben marad, lélegzik, és főbb testfunkciói tovább működnek. Később, amikor kisüt a nap, “felolvadnak” és “életre kelnek”.
A meteorológiai szolgálat előre figyelmeztette a dél-floridai lakosságot, hogy legyen óvatos, mert a leguánok lelassulhatnak vagy mozdulatlanná válhatnak.
Nem ez az első eset, hogy a meredek hőmérsékletcsökkenés miatt földre potyogtak a leguánok Floridában, de a jelenség veszélyes lehet, ha a hüllők autókra vagy emberekre zuhannak.
A túl erős lehűlés életveszélyt jelent a leguánokra, egy 2010-es hideghullám meg is tizedelte a floridai populációt.

A másfél métert és 7,5 kilogrammot is elérő leguán invazív fajnak számítanak Észak-Amerikában, ahova teherhajók potyautasaiként került a melegebb közép- és dél-amerikai térségekből. (BBC/MTI)