Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.01.02
Mint arról tavasszal hírt adott, a Debreceni Állatkert az idei év dinamikus gyűjteményi bővülése keretében egy kéktorkútragopán-kakast is fogadott a Miskolci Állatkertből, nemrég pedig a jövevényhez végre tojó is érkezett a lengyelországi Wroclaw állatkertjéből.

A remények szerint a két fiatal egyed hamarosan párba áll, így az intézmény hamarosan már sikeres szaporulatról adhat hírt. A leendő tenyészpárt a látogatók is megcsodálhatják a többi különleges távol-keleti szárnyassal, köztük a himalájai fényfácánokkal, bóbitás fácánnal és díszes pávafácánnal közösen lakott társasröpdében.

A tragopánok, más néven szatírtyúkok nemébe tartozó kéktorkú tragopán (Tragopan temminckii) szakkelet-Indiában, Kína középső részén, valamint Mianmar és Vietnám északi részén fekvő magashegységi erdőkben őshonos.

Nevét a kakasok jellegzetes kék arcbőréről és toroklebenyéről kapta; ezt jól kiegészíti vöröses-narancssárgás tollazatuk, amelyet világos cseppmintázat ékesít. A tojók külseje valamivel szerényebb: alapszínük vörösesbarna, tollmintázatuk azonban nem kevésbé gazdag. Nagyjából egyéves korukra alakul ki felnőttkori tollazatuk, és kétévesen válnak ivaréretté. Amíg nem találnak párt maguknak, magányosan élnek, ezt követően pedig szigorúan monogámok.

Az erdőirtás miatti élőhely-aprózódás következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben és Miskolcon találkozhatunk vele.