Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.09.21

Három egymástól független uniós vezető szerint Washington hamarosan bejelenti a az uniós állampolgárok beutazási tilalmának feloldását – írta a Politico hétfő délután. Az értesülés szerint mindenkinek, aki tudja igazolni, hogy Covid-vakcinát kapott, szabad lesz a beutazás az Egyesült Államokba Európából.

Az Egyesült Államokkal folytatott diplomáciai kapcsolatért felelős uniós nagykövet, Sztavrosz Lambrindisz a Twitteren szintén arról posztolt, hogy nagyon előremutató bejelentésre számít. Thierry Breton nemzetközi kereskedelemért felelős uniós biztos hétfőn Jeffrey Zientsel, a Fehér Ház covid-ügyekben illetékes koordinátorával találkozott, és a hírek szerint akár még a nap folyamán bejelentést is tehetnek.

A megállapodás várhatóan a schengeni övezet országait, az Egyesült Királyságot és Írországot érinti majd.

Az Egyesült Államok több mint 17 hónapja zárva tartja határait a nemzetközi turizmus előtt a közegészségügy védelmére és a covid-mutációk terjedésének veszélyeire hivatkozva. A külügyminisztérium 2020-ban négy olyan kihirdetést vezetett be, amik határozatlan ideig megtiltották a beutazást a schengeni térség országaiból, Írországból, az Egyesült Királyságból, Brazíliából és Dél-Afrikából érkezők számára – írja a Politico.