Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.03.28
A budapesti Szlovák Intézet idei harmadik elektronikus hírlevelében az Európai Unió egyik legelismertebb projektjét - az Európai Kulturális Fővárosok kezdeményezést mutatják be. Ezt a projektet 1985-ben Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte.

2026-ban Szlovákiának másodszor nyílik lehetősége elnyerni az Európa Kulturális Fővárosa (ECOC) címet. Évente egy városkettősnek, illetve városhármasnak ítélik oda. Szlovákia 2026-ban az ECOC projekt révén Finnországgal fog együttműködni.

Kassa városa 2013-ban, Marseille francia várossal együtt nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Az Európai Kulturális Főváros projekt fő gondolata az (volt), hogy a kiemelt városok ezáltal Európa kulturális életének központjává váljanak/lehetnek. A projekt a kultúrának és a művészetnek köszönhetően elősegíti a kiválasztott városok életminőségének javítását és az összetartozás érzésének erősítését.

Az Európai Kulturális Főváros cím elnyerése lehetőséget kínál a megfelelő kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődés elindítására. Közülük sokan, például Lille, Glasgow, Essen vagy Kassa, főként a kreativitásnak, az új látogatóknak és a nemzetközi elismertségnek köszönhetően képesek voltak újjáéleszteni városközpontjaikat.

Az ECOC 2026 cím elnyerésére nyolc szlovák város pályázott – Besztercebánya (Banská Bystrica), Galgóc (Hlohovec), Túrócszentmárton (Martin), Nyitra (Nitra), Eperjes (Prešov), Trencsén (Trenčín), Nagyszombat (Trnava) és Zsolna (Žilina).

Három város − Nyitra 2026, Trencsén 2026 és Zsolna 2026 − jutott tovább a 2026-os kulturális főváros kiválasztásának utolsó szakaszába.

Fotó:: Bódi Ágnes

Nyitra városa kiemelkedő potenciális lehetőségként tekint 4 közösségi lakótelep létrehozására, amelyek közösségi rendezvények, műhelyek vagy ökooktatás megvalósításának központjaikén/helyszíneiként működhetnek, illetve ezen túlmenően a Nappali elnevezésű projekt koncepciójára, amely városi klubházként működhet.

Fotó: Bódi Ágnes

Trencsént aktív kulturális nagykövetek mutatják be, akiknek feladata lenne elsősorban a polgárok tájékoztatása és bevonása a város kulturális eseményeibe, valamint a trencsénteplici Machnáč gyógycentrum („gyógyház”) megmentése céljából kifejtett aktivitásba, amelyet a város a művészek alkotótereként kíván felhasználni.

Zsolna kulturális nyitottságát és aktív polgári részvételét különösen Christian Potironnak köszönheti, aki 20 évvel ezelőtt Párizsból költözött a városba, hogy segítsen felépíteni a Stanica kulturális központot. A nevezett jelenlegi terve a város köztereinek fejlesztése, amelyet a polgárok a legnagyobb problémának tartanak.

A jelöltséget nem propagandának tekinti, hanem a nemzetközi együttműködés lehetőségének, és a kulturális lehetőségek fokozása mellett fontosnak tartja város történeti öröksége üzenetének közvetítését.

Bővebben:

https://fm.rtvs.sk/rubriky/temy_fm/244946/nitra-trencin-a-ich-plan-stat-sa-europskym-hlavnym-mestom-kultury

https://fm.rtvs.sk/rubriky/temy_fm/247191/trnava-zilina-a-ich-plan-stat-sa-europskym-hlavnym-mestom-kultury