Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.11
A Mentsük meg a turizmust! - elnevezésű demonstráció szeptember 11- én, péntek délután négy óra után kezdődött el a Hősök terén, melyet az augusztus végén alapult Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete Facebook-csoport szervezett a bajba jutott szakma megmentésének céljából.

Sorban érkeztek be a turistabuszok az ország minden részéből a térre. A szimpatizánsok, a turizmushoz közvetett módon kapcsolódók, illetve a támogatók és a szimpatizánsok már gyülekeztek.

A buszok hozták a térre a találkozóhelyről, a kőbányai EXPO Congress Hotellel szembeni parkolóból azokat, akik a turizmusban érintettek: autóbuszos vállalkozók, autóbuszvezetők, idegenvezetők, az utazási irodák tulajdonosai és alkalmazottai, a hajós utaztatás szektora, a rendezvényszervezők, a szállodaipar dolgozói és a légiközlekedésben dolgozók.

A hangosítás nem töltötte be a teret, ezért kissé közelebb jöttek a felállított ideiglenes színpadhoz.

Már csak azért is, mert véletlenül azon a helyen, ahol régebben a turistabuszok gyülekeztek fülsértő zene alatt szórakozott néhány motorral érkező ember.

Ez nem vette a kedvét a gyülekezőknek, bár sokan voltak, mégis tudták tartani az egymás közti távolságot.

A köszöntő után beszédek hangzottak el, ahol azt is elmondták, hogy a megfogalmazott és felolvasott petíciót a jövő héten a budai megmozduláson átadják az illetékesnek.

Monos János az utazási irodákat képviselve hangsúlyozta, hogy az idegenforgalom a világ minden részén nehéz helyzetbe került, de panaszkodás helyett megoldásokat kell találni.

Úgy fogalmazott, a magyar turisztikai vállalkozások értéket teremtenek, külföldön képviselik az országot, a külföldiek fogadásával pedig felbecsülhetetlen értékkel gazdagítják.
Az EU-nak nincs turizmuspolitikája, csak a tagállamok szakminiszterei hozhatnak döntést. Az idegenforgalom ugyanakkor jórészt kimaradt a kormányzati intézkedések érintettjei közül, noha a nehézségek elmúltával többszörösen adná vissza az állami segítséget – tette hozzá.

Juhász Nóra idegenvezető arról beszélt, hogy a turizmust a legrosszabbkor, a szezon elején érte a leállás. A csaknem 4 ezer idegenvezető túlnyomó többségén nem segített a kormány, pedig ők az elsők között szembesültek a járvány következményeivel.
Hozzátette azt is, hogy a belföldi turizmus nem pótolhatja a külföldi utazásokat, és a külföldről érkezőket sem.

Fülöp Viktória az utazásszervezők és utazásközvetítők irodák nevében felszólalva kiemelte: nem szabad hagyni, hogy tömegével hagyják el a pályát a felkészült szakemberek, mert idegenforgalomra mindig szükség van.
“Nem lehet a belföld az új külföld”, ezért az érintettek a kormány támogatását várják – mondta.

Heindl Csaba a buszos vállalkozók érdekében szólt, rámutatva arra, bevételeik csak az osztálykirándulások elmaradása miatt csaknem a felével csökkentek, járműveik értéke visszaesett, a nyári fellendülés hamar véget ért, és támogatást is alig vehettek igénybe.
A vállalkozó hiányolta a párbeszédet, a tájékoztatást, és nehezményezte, hogy a kormány nem kérte ki az érintettek véleményét az intézkedésekről.

A rendezvényen a Főnix Manőver című petíció aláírására kérték a megjelenteket.

A felhívásban az áll, hogy az idegenforgalmi vállalkozások megalázó helyzetbe kerültek, ezért a többi között járulékkedvezményeket, az utazási korlátozások enyhítését és a bértámogatások meghosszabbítását követelik a kormánytól. Sürgetik azt is, hogy az utazás irodák saját hatáskörben dönthessenek a lemondott utak részvételi díjainak visszatérítéséről.

A békés, nem forgalomlassító jellegű, figyelemfelhívó buszos körútra a város belső részein került sor, a Hősök teréről az Andrássy út, Széchenyi tér, rakpart, Bálna, Petőfi híd, Várkert bazár, budai vár, alagút, Fő utca, Árpád híd, Hungária körút, Kerepesi út, BOK Sportcsarnok útvonalon. (szeretunkutazni/MTI)

Fotók: Bódi Ágnes