Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.05.15
A zene számos egészségfejlesztő módon befolyásolhatja a testet. Ez az alapja a zeneterápia néven ismert, hazánkban is egyre növekvő területnek. A zenét a mindennapi életben is kiválóan használhatjuk stresszoldásra.

A zene mint stresszoldó eszköz egyik nagy előnye, hogy a szokásos tevékenységek közben is használható. Így valójában a rendkívül elfoglalt emberek napi ütemezésébe is belefér. A zene csodálatos hátteret nyújt a mindennapokban, és fokozottabban élvezhetjük az aktuálisan végzett tevékenységeket. Ráadásul csökkenti a napi stresszt.

A zene a stressz kezelésére

Természetesen nagyon fontos, hogy milyen eszközzel hallgatunk zenét. Egy jól összerakott otthoni HiFi rendszernél vagy akár egy hordozható lejátszónál is oda kell figyelni a megfelelő zenei forrás kiválasztására. Egy szó mint száz, figyeljünk oda, hogy lehetőleg jó minőségben és jó eszközökkel hallgassunk zenét. Amikor ez megvan, készítsünk egyedi lejátszási listát a tevékenységeinkre, és kis idő elteltével már tapasztalhatjuk a stressz csökkenését. Az alábbiakban található az LSTN által összeállított 7 módszer, amellyel enyhíthetjük a stressz okozta feszültséget a mindennapjainkban.

Reggeli készülődés

Felébreszthetjük magunkat zenével, és higyjük el, könnyebben indul majd a napunk. A megfelelő zenére való ébredéssel illetve a reggeli készülődés közben hallgatott zeneszámokkal az egész napunkat behangolhatjuk.

A klasszikus vagy hangszeres zene segít felébredni, miközben nyugodttá tesz, és segít a koncentrációban. Amennyiben tudjuk, hogy egy rendkívül fontos nap előtt állunk, vagy olyan elfoglaltságunk lesz, amely extra energiát igényel, próbáljunk olyan zenét hallgatni, ami mosolyt csal az arcunkra. Az sem baj, ha a reggeli készülődés közben táncolni lesz kedvünk.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Akusztikus slágerek” lejátszási lista

Spotify – “Have a Great Day!” lejátszási lista

Utazás

Elfelejthetjük a rosszkedvet, ha a kedvenc zeneszámainkat hallgatjuk, miközben az autóban ülünk a reggeli dugóban, vagy éppen tömegközlekedéssel utazunk. Ráadásul ez a szokás enyhíti a feszültségek egy részét, amelyet maga az ingázás, utazás okozhat.

Segít elfeledtetni a dugóban elpazarolt időveszteséget vagy a tömött buszon való szorongás élményét. A zenehallgatással ezek az időtöltések kellemesebbé tehetőek, és kevesebbnek érezzük majd az utazási időt is.

Bár sok ember szereti a keményebb zenei stílusokat, de érdemes ilyenkor nyugtató, de ritmusos zenéket hallgatni, hiszen ezek elterelik a gondolatainkat mindazon bosszúságokról, amelyeket az úticélhoz való elérés okozhat.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Könnyed slágerek” lejátszási lista

Spotify – “A Perfect Day!” lejátszási lista

Munka

A zenehallgatás nagyon jól használható a fókuszált munka elősegítéséhez. Nagyon jól jön egy kényelmes fejhallgató vagy fülhallgató, hiszen sokan dolgoznak olyan munkakörülmények között, ahol például többen vannak egy helyiségben. Ráadásul megfelelően kizárja a környezeti zajokat, és ha éppen a telefonunkról hallgatjuk a lejátszási listát, akkor kezelhetjük a telefonhívásokat is.

Kedvenc zeneszámaink hallgatása jó választás, hiszen nem kell koncentráltan odafigyelnünk a zenére, hiszen ismerjük. A legjobb azonban, ha olyan lejátszási listát hallgatunk, amelyben nincs szöveg, és szinte meditatív jellegűen szól. Ezek ugyan lassítják a stressz-szintet, de növelik a fókuszáltságot.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Coffee Shop Music Jazz & Bossa” lejátszási lista

Spotify – “Music for a Workday” lejátszási lista

Főzés és étkezés

A helyes táplálkozás az egészséges életmód fontos eleme, és ténylegesen lenyomja a feszültségszintet. Az otthoni étkezést megelőző főzés nagyszerű módja az egészséges ételek biztosításának. Sok ember azonban túlságosan fáradtnak tartja magát ahhoz, hogy miután hazaért, nekiálljon főzni.

Amennyiben valamilyen hangulatos jazz-t vagy hasonló zenei műfajt indítunk el, a főzés inkább lesz szórakoztató tevékenység mint házimunka. Ezek a dallamok segítenek lenyugtatni, és sokkal jobban esik majd az általunk elkészített étel. A nyugtató zene kiválthatja a relaxációs választ, amely csökkentheti a kortizolszintet, megkönnyítve az étel emésztését. Tanulmányok kimutatták, hogy különösen a klasszikus zene elősegíti a kevesebbet étkezést és a jobb emésztést.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Könnyed jazz” vagy “Jazzes dallamok” rádióállomás

Spotify – “Easy” lejátszási lista

Takarítás

Az otthonunk folyamatos rendben tartása már alapból segít a feszültség csökkentésében. A takarítás önmagában fárasztó munka, és sok elfoglalt embernek nincs elegendő energiája a hosszú nap után elvégezni. Ha azonban energikus zenét játszunk le – például hip-hop vagy dinamikusabb pop -, az emeli az energiaszintet. Ráadásul jól is szórakozhatunk, miközben tisztítjuk a lakást.

Nagyon jó módszer lehet az is, hogy csak egy bizonyos mennyiségű zeneszám lejátszását állítjuk be magunknak. Ez azt a célt szolgálja, hogy időkeretet ad a takarításhoz.

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Buliindítók” vagy “Király a buli!” lejátszási lista

Spotify – “Gold School” lejátszási lista

Sport és edzés

A sportolás az egyik legjobb feszültséglevezető tevékenység, amelyet ha zenehallgatással párosítunk, még jobb eredményeket érhetünk el. Miért? Mert a zenével jobban tudjuk szabályozni a figyelmünket, és  növeli a koncentráció szintünket. A zene még azokon a napokon is segít átlendíteni a holtponton, amikor éppen nincs kedvünk elkezdeni a feladatokat. 

Sportoláshoz mindenképpen olyan zenéket válogassunk össze, amelyhez nem fűződik semmilyen negatív élményünk. Azt is tanácsos megfogadni, hogy legyen többféle lejátszási listánk attól függően, hogy nyugalmasabb edzésre vágyunk, vagy éppen teljesen felpörgetnénk magunkat.

Aki aktívabban sportol, az arra is figyeljen, hogy az adott zeneszámok kapcsolódjanak a sportághoz. Ilyen esetekben érdemes kikérni egy sportpszichológus segítségét is. 

Az LSTN Magyarország ajánlata:

Apple Music – “Fitnesz” (zenék hangulat szerint) lejátszási listákból válogassunk

Spotify – “Edzés” lejátszási lista

Lefekvés előtt

A megfelelő működéshez elegendő alvás szükséges, hiszen az alvás segíthet a stressz kezelésében. Sajnos a stressz többféle módon is zavarhatja az alvást. Ebben segíthet a zenehallgatás. Kutatások bizonyítják, hogy az alvási fázist nagyon jól elősegítik a kellemes dallamok. A zene segít lelassítani a légzést és megnyugtatni az elmét.

Nagyon jó alkalmazások találhatóak az online áruházakban, amelyek a telefonunk mikrofonján keresztül figyelik az alvási ciklusunkat, és segítenek a reggeli ébresztésben. Ezekben az applikációkban általában megtalálható az alvás elősegítését szolgáló funkció, amely kiváló zeneszámokat tartalmaz.

További információ: https://lstn.hu/hogyan-hasznald-a-zenet-stresszoldashoz/