Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2019.06.08
Billund város Dánia nyugati részén található. Alig több mint 6000 ember él ott, mégis itt működik az ország második legforgalmasabb repülőtere, és minden gyermek legnagyobb vágya, hogy egyszer eljusson oda. Ennek a legfőbb oka a világ kedvenc építőjátéka, a LEGO. Billund ugyanis nemcsak a LEGO szülőhelye az eredeti Legoland városa, hanem egy igazi gyerekparadicsom, tökéletes hely családi pihenésre.

A LEGO nevű építőjátékot azt hiszem senkinek sem kell különösebben bemutatni, az én gyerekkoromnak is szerves része volt, sok végigjátszott órával szép emlékek kötnek hozzá. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a LEGO valójában egy dániai kisvárosból, Billundból származik. A “legóváros” története 1932-ben kezdődött, ekkor alapította meg a céget egy
asztalosmester Billundban. Ezzel a dátummal nem csak a gyermekek életének, hanem a városnak is szerves része lett a LEGO.

Fotó: Koczka Máté

Mára Dánia második legforgalmasabb repülőtere (természeteseb Budapestről is közvetlen járattal megközelíthető) lett a billundi, Koppenhága után pedig ez a második leglátogatottabb hely az országban. Mindez nem véletlen: a mai napig ott található a cég központja, egy gyára, múzeuma, de ami a gyerekeknek a legizgalmasabb: a világ első LEGO vidámparkja, a “legóország”, Legoland is.

Fotó: Koczka Máté

A billundi Legoland egy 10 hektárnyi területű, kisebb-nagyobb – összesen több mint 58 millió – Lego kockából felépített élménypark. A park – témájuk alapján – 12 kisebb egységre osztható. Lovagok, dinoszauruszok, vadnyugat, kalózok – csak néhány a leghíresebb témák közül.

Fotó: Koczka Máté

A Legolandben a legkisebbektől a legnagyobbakik mindenki megtalálhatja a szórakozását: hatalmas hullámvasutak, szellemház, vizes élmények, kalózhajózás, szafari, magasvasút, életnagyságú vonat és számos kipróbálható rövid autós-hajós utazás, akvárium, 4D mozi, vidámparki játék – persze minden szigorúan legókockákból felépítve.

Fotó: Koczka Máté

A pörgő-forgó-mozgó apró és hatalmas játék mellett izgalmas kiállítások és egy kockákból felépített teljes város is várja a családokat: a házaktól a repülőtéren át a hajóállomásig, komplett vasútrendszerig és űrállomásig minent megépítettek. Mindez tele interaktív elemekkel: gombnyomásra a gyerekek hol vonatokat indíthatnak útjukra, hol bárányokat taníthatnak énekelni. Mindemellett egy hatalmas Duplo játszóteret is építettek a legkisebbeknek.

Fotó: Koczka Máté

A teljes Legoland a gyerekek igényeire van szabva: minden megtalálható a méretükben, sok zöld terület, éttermek, rengeteg mosdó, kedves személyzet, és persze játékok mindenütt. A jegyárak online foglalás esetén fejenként 15 ezer forint körüli összegtől indulnak, de cserébe a játékokért nem kell külön fizetni, ebben minden benne van.

Fotó: Koczka Máté

Lalandia: ha szeretitek a vízes kalandokat

Billundban nem csak a Legoland várja a gyerekeket. Számos más attrakciót is érdemes megnézni az újonnan épült Lego House-tól a vikingképzőn át, de a második legnépszerűbb program mindenképpen a Lalandia vízibirodalom.

Fotó: Koczka Máté

A Legolandtől mindössze 5 perc sétára található Lalandia. Ez egy hatalmas vízi játszótér, ami kifejezetten gyerekeknek és családoknak lett tervezve: itt minden korosztály megtalálhatja azt, amit keres. Hullámmedence, számolhatatlan mennyiségű csúszda, óriási babamedence, és néhány felnőtt játék is várja az érdeklődőket. A kimagasló minőségű vízibirodalom ráadásul játszóházzal, éttermekkel, szupermarkettel, és még jékoripályával is fel van szerelve.