Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2025.01.30
Mint Marokkó szinte egésze, Fez városa is számos látványosságot és élményt kínál a látogatóknak. Az óváros utcáin a múltban barangolhatunk és az ízek kavalkádjába is belekóstolhatunk. Úgy tartják, hogy Marokkó, így Fez gasztronómiája is a világ egyik legjobbika.

Fez is egyike azoknak a településeknek, melyeket az UNESCO a világörökség részeként ismert el. 1912-ig ez volt Marokkó fővárosa, de máig igen jelentős kulturális és szellemi központ. 

A marokkói óvárosok – a medinák – izgalmas felfedezésekre csábítanak, így van ez Fezben is. Az ősi városrész olyan, akár egy szabadtéri múzeum, amely azonban tele van élettel. 

Egyetem és mecset

Fez egyik legjelentősebb építészeti és kulturális értéke a Quaraouiyin Mosque. Ez a mecset – melynek érdekessége, hogy egy nő alapította – a 9. század óta a muszlim vallási élet és oktatás egyik fő központja. Az építményt andalúz stílusú díszítés ékesíti, kövekkel kirakott minaretek, kék és fehér csempék és gyönyörű márvány szökőkutak is vannak itt. Mint a legtöbb szakrális épületbe, ide is csak muszlimok léphetnek be, de nyitva hagyott ajtók bepillantást engednek az építészeti remek termeibe.

Élő múlt Fez medinájában

Az idő néha megáll, vagy inkább a múltba csöppentünk? Nehéz eldönteni az óvárosban sétálva, ahol sikátorokon át bolyonghatunk több évszázados épületek mecsetek, múzeumok, galériák között. Igazi élmény az a piac, ahol a henna a főszereplő, mely a marokkói nők szépségápolási, kozmetikai rutinjában évszázadok óta gyakran használt növény. A kerámiapiacon pedig a “Fez kékje”színében pompázó számtalan használati-és dísztárgy kápráztatja el az arra járót.

Fotó: Wiandt László

Nehéz munka, de érdekes látványosság: bőrcserzés az óvárosban 

Marokkóban a bőrmegmunkálásnak is nagy hagyománya van, mely a mai napig ugyanúgy történik, mint hajdan Látványos, de nem könnyű munkát ismerhet meg a látogató az óvárosban.  A régi időktől működő cserzőüzemekben főként kecskék, tehenek, birkák bőrét dolgozzák fel, majd festik, hogy ezután a kézművesek kabátokat, ruhákat, cipőket, táskákat is készíthessenek belőlük.

Nejjarine Múzeum

Már maga az épület is érdekes, mely a faművészeti és kézműves múzeumnak otthont ad: a 14. századi épület egykor kereskedők fogadója volt. Ma már a fából készült csodák kincsestára, évszázadok famegmunkálási hagyományait és alkotásait mutatja be. Imagyöngyök, hangszerek, hangszerek, mesterien megmunkált ládák, famegmunkáló eszközök, többek között cédrusból, mahagóniból, akácból készült remekek tárulnak a látogató elé. 

Lélegzetelállító panoráma

Fez közelében a Közép-Atlasz hegyvidékének szemkápráztató láncolata táruk a szemünk elé. A magaslatok mellett erdők és tavak látványa ad nyugalmat, vagy éppen élményt, hiszen sportolási lehetőségek is vannak a vidéken: lehet lovagolni vagy vízibiciklizni. 

Fotó: Wiandt László

Marokkó ízei kihagyhatatlanok

A marokkói konyha, így Fez gasztronómiája is izgalmas, olyannyira, hogy számos szakmai szervezet és szaklap a világ élenjáró gasztronómiai úticéljai közé sorolta. Berber, arab-andalúz és zsidó alapokból ötvöződik a tradicionális étrend. Nagyon sok gyümölcsöt és zöldséget használnak ételeik elkészítéséhez, leggyakrabban marha, kecske, birka vagy bárányhús kerül az asztalra, de a halak és a tenger gyümölcsei is kedveltek.

A harira, mely egy észak-afrikai, sűrű lencsés, babos, csicseriborsós, húsos leves; a kuszkusz; a különleges edényben, a tagineben készült húsos-zöldséges egytálételek, valamint a pastilla nevű húsos pite a fő fogások. Az étkezéseket gyakran marokkói mentateával zárják. 

A fűszerezés igen izgalmas, a fahéj, a koriander, a sáfrány és a kömény gyakran használt ízesítő. Ezek és sok más helyi és egzotikus fűszer a piacokon is rabul ejtik a Marokkóba  utazót színükkel, illatokkal, ízükkel.

Fotó: Wiandt László