
A baklava, a világhírű, szirupos desszert, kétségkívül a török konyha egyik legkülönlegesebb finomsága. Ez az ínycsiklandó édesség kihagyhatatlan élmény minden Törökországba látogatónak, és bármikor remek választás azoknak, akik valami édesre vágynak.
Ropogós és szaftos minden egyes falatban – a baklava úgy készül, hogy 40 réteg vékony, különleges tésztalap közé finomra aprított pisztáciát, diót vagy mogyorót tesznek, majd sütés után cukros sziruppal öntik nyakon. Ha pedig egy különleges alkalmat keresel arra, hogy megkóstold ezt az isteni desszertet, és megismerd útját a császári konyhákból a mai asztalokig, akkor november 17-én, a Baklava Világnapján a legjobb alkalom adódik erre!
Királyi, ünnepi desszert
A baklava készítését az Oszmán Birodalom császári konyháiban tökéletesítették, így született meg ez a kifinomult, gazdag édesség. Csak a baklava készítésében különlegesen jártas mesterszakácsok készítették, főként ünnepségek és ceremóniák alkalmával. A mesterszakácsok ügyes keze munkája alkotta meg a baklava egyedülálló ízvilágát: papírvékony tészta rétegéivel és ízes szirupjával ez a különleges édesség a múlt kulináris örökségeként maradt fenn napjainkig. A baklava hagyományos íze és kifinomult receptje generációról generációra öröklődik, minden alkalommal kielégítve édes ízélményeinket. Legyen szó étkezések utáni édességről, baráti összejövetelekről, vagy különleges ünnepekről, például esküvőkről és az Eid bajram alkalmáról – a baklava felszolgálása ma is nagy becsben álló hagyomány.
Törökország első bejegyzett íze: Gaziantepi baklava
Sokan egyetértenek abban, hogy a legjobb baklavát Törökország délkeleti régiójában, Gaziantepben készítik. 2013-ban az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést adott a gaziantepi baklavának, így ez lett az első török termék, amely felkerült a listájukra. Nem véletlen, hogy a Gaziantep baklava híresen gazdag ízvilágát hivatalosan is elismerték, hiszen a város a gasztronómia paradicsoma, ahol lenyűgöző, első osztályú finomságokat kínálnak. A város konyhaművészetét már korábban is méltatták, amikor bekerült az UNESCO Kreatív Városok Gasztronómiai Hálózatába.
A baklava készítésének hagyománya, akárcsak az oszmán császári konyhákban, Gaziantepben is generációról generációra öröklődik, mester és tanítvány között. Ezt az egyedi ízt csakis gondos odafigyeléssel és precizitással lehet elérni. A mesterek 40-45 rétegű fyllo tésztát rétegeznek, amelyet helyi pisztáciával és vajjal töltenek meg. A tésztát kőtölgyfa-tüzelésű kemencében sütik ki, majd forró sziruppal öntik nyakon.
Amikor Gaziantep baklavát kóstolsz, az érzékszerveid életre kelnek: először megcsodálod aranysárga színét, majd hallod a ropogós rétegek halk zizegését, érzed a friss pisztácia és vaj illatát, végül pedig egy könnyed, mégis ízekben gazdag élményt hagy a szájpadlásodon. Jó étvágyat!
Végtelen variációk
Bár a gaziantepi baklava a legismertebb, ez a desszert minden régióban a végtelen változatosságával és lenyűgöző ízvilágával hódít. A baklava fajtái közötti legjelentősebb különbséget a töltelék adja. A baklava töltelékét minden régióban az adott helyen elérhető alapanyagokból készítik. Törökország változatos földrajzi adottságainak, eltérő mikroklímájának és helyi termékeinek köszönhetően a baklava töltelék összetevői régiónként változnak. Például a gaziantepi baklavát pisztáciával töltik, míg a Fekete-tenger régióban mogyoróval, Közép-Anatóliában pedig dióval készítik. Emellett a trák régióban mandulával töltött vagy szezámmaggal megszórt baklava is elterjedt.
A különböző baklava-típusok a vágási technikák és az összetevők szerint is más-más nevet viselnek. A vágási mód alapján például létezik „havuç dilimi baklava” (sárgarépa szelet baklava), „midye baklava” (kagyló alakú baklava) és „bülbül yuvası” (fülemülefészek alakú baklava). Az összetevők tekintetében a „sütlü nuriye” tejjel készül sörbet helyett, a „fıstık sarma” (pisztáciás tekercs) és a „ceviz sarma” (diós tekercs) pedig bőségesen tartalmaz diót az eredeti baklavához képest. A „kuru baklava” (száraz baklava) kevesebb szirupot tartalmaz, így egy szárazabb változatot kínál.
A közlemény a TGA megbízásából, a Török-Magyar Kulturális évad 100. évfordulója alkalmából készült, a HotelPremio Group közreműködésével.