Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2024.06.06
El se hittem volna, ha nem magam tapasztalom meg. A Fővárosi Állatkert egyedi esti sétája messze felülmúlta elvárásainkat rendhagyóságával, fantasztikus anekdotizáló vezetésével, a guide-ok, a helyszíni bemutató vezetők szakértelmével, nembeszélve a máskor tiltott helyekre való bejutási, állatetetési és -simogatási lehetőséggel.

Eszembe se jutott, hogy esti séta keretében kemény bőrű tatut (matakó) simogathatunk, beléphetünk lajhárékhoz, megetethetjük saját kezűleg és meg is cirógathatjuk a családtagjaikat. Ráadásul még orrszarvút is simizhetünk, ha az állat  gondozója úgy látja, olyan hangulatban van kliensünk. Kínálhattunk neki csalogató almát is –  nincs foga, tehát megtehetjük. Aztán az “idegeneknek belépni tilos” területen közelről ismerkedhettünk az állatok műtőjével, az altató puskával, a fúvócsővel és számtalan sztorival, ami még inkább feledhetetlenné teszi ezt a különleges egyedi, igazi ínyenc sétát.

 Semmi rohanás, semmi iparkodás, minden a megtestesült nyugalom finom falatokkal és italokkal megspékelve. Igaz, hogy a sétákat 12 éven felülieknek ajánlják a honlapon, az éjszakába való belefutás miatt főleg, de látni kellett volna a szülinapos tízévest, hogy repül ki az álom a szeméből, mikor almával kínálhatja a máskor csak tisztes távolból megfigyelhető állatokat. Beszélgetésbe is ered egy hasonló korú kisfiúval. Kifelé menet már olyanok, mint a régi jó barátok. Négy óra hossza elég volt nekik, és több egymással soha nem találkozott felnőttnek is, hogy csoporttá kovácsolódjanak. Mekkora eredményt tudnának akkor elérni a munkahelyi csoportépítés tréningen?! De térjünk vissza a séta legelejére. 

A finoman illatozó hársak tövében hátizsákos ajándékkal kezdünk, majd megérkezik a 28 éves Huba, az uhu, aki előszeretettel néz mindig az ellenkező irányba, mint amerről fotózni szeretnék. Csillagfényes éjen legalább ötvenszer lát jobban, mint mi. Érdekesebbnél érdekesebb információkat tudunk meg erről a nesztelenül röpülő ragadozó madárról, annyit kérdezhetünk amennyit akarunk. És van kérdés bőven – mindenki érdeklődéssel szívja magába az eddig kevésbé ismert infókat.

 A látogatók három csoportra osztva indulnak el a kalandra. Mindegyik meg-megáll egy-egy útba eső állatcsoportnál, állatháznál, például  flamingóéknál. Itt kiderül, éjszakára elektromos magasítás védi ezeket az igen törékeny lábú madarakat a rókák ellen. Az 51 éves, “nyugdíjas” vízilóból ki se néznénk, hogy már tíz ükunokájával büszkélkedhet. Aztán jön a világon az első mesterséges megtermékenyítéssel született orrszarvú lány, Layla, akinél talán csak anyja híresebb, aki Layla után fagyasztott hímivarsejt felhasználásával tudott fiat elleni .

Az esti homályban a tigrissel is farkasszemet nézhetünk, sőt egy épp tojást rakó teknőssel is találkozunk. 

Ezen a idén második esti állatkerti sétán nemcsak a Szavannaházba ugrottunk be orrszarvúékhoz és a Pálmaházba lajhárék otthonába, hanem bekukkanthattunk az állatorvosi klinikára is, ahova különben nem léphetünk be, mert zárt terület. Itt az állatkert orvos igazgatója mutatta meg többek között az állatok beleiből kioperált tárgyakat, például horgot damillal, a fúvócsövet, aminek a hatótávolsága 8-10 méter, a lézerpontos széndioxidos patronos puskát, ha az állat egészsége védelmében műtétre, ehhez altatásra van szükség.

Kézbe is vehettük az itt használt, nem éles tűket is. Beléphettünk a műtőbe is. Itt megtudtuk többek között azt is, hogy két  asztalt kellett összetolni, mikor a 130 kilogrammos nőstény gorillájukon női nemi szervi műtétet kellett elvégezni.

A szükséges vérvétel már az állat stresszbe esése nélkül oldható meg  a rendszeres állatbarát tréningezés következtében – derül ki.  Persze egy orrszarvú nem olyan gyorsan tanul, mint egy fóka vagy egy  elefánt.

A 3,5-4 órás állatkerti rendhagyó és egyedi séta után élményekben gazdagon tart haza mindenki. Ennél jobb programot nehéz lenne elképzelni.

 A nagyjából kéthetente, csütörtökönként zárás utáni esti séták pontos időpontjai a honlapon találhatjuk meg, érdemes ott megvenni erre a jegyet. A helyszínen csak automatából lehet, ha van még egyáltalán szabad hely.

Szöveg és fotó: Bodrog Beáta