Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2024.04.13
Ha épp Tenerifen élvezzük a napsütést, nehogy kihagyjuk a világ legjobb állat- és növénykertjei közé tartozó Loro Parkot Puerto de la Cruzban, mert keserűen m

 Megnyitása óta eltelt jó ötven esztendeje alatt jó félszáz-millió látogató tette le mellettük a voksát. Többször nyerte el a Trip Advisor elismerő címét, a „2018 Travelers Choice” díjat az állat- és növénykertek kategóriájában. Ez a független értékelés rendkívüli elismerés a park dolgozóinak. A park thai tematikát követő szemet gyönyörködtető buja növényzete a trópusi országokra jellemző. Bőven van akció is: nevetős, rikácsolós papagáj- és kacagtató fókashow vár kicsiket és nagyokat, bámulatos gyilkos bálnák (orca), és elismerést érdemlő palack orrú delfinek akrobatikái vívják ki elismerésünket.

 Itt az állatok csak a természetben “begyakorolt” mozgásokat végzik mindenki ámulatára. Ugyanis sokan nem tudjuk, a sokszor igazságtalanul lebecsült emlősök és madarak micsoda emberfeletti képességekkel rendelkeznek. Az állatokkal együtt lélegző, igen képzett és a szívükkel, lelkükkel is dolgozó gondozók elkötelezettek a természetvédelem, a faji sokszínűség megőrzése mellett. A világ szinte minden tájáról sok száz állat- és növényfaj lel itt menedékre, kap esélyt a túlélésre. Ez a természetben már nem volt biztosítva. Sokuk a Loronak köszönhetik megmenekülésüket a kihalástól, köztük tizenkét papagájfaj. A Spix ara, a Kék-torkú ara és a Vörös-szemöldökű Amazon papagáj ma már nem élne a Loro nélkül. Vagy 4.000 papagáj veszekedhet itt kedvére egymással vagy akár az “unalmas” békét is választhatja. A Loro máig a világ egyik legnagyobb papagáj parkja, több mint 350 fajtával. Pedig kezdetben ebben a nagyjából 135.000 négyzetméter kiterjedésű állat- és botanikus kertben csak papagájok – spanyolul lorok – rikácsoltak. A park híres egzotikus madarakból álló lenyűgöző gyűjteményéről is. 

Az alapító- tulajdonosnak, a Mr. Wolfgang Kiessling létrehozta alapítványnak köszönhető mindez: a veszélyeztetett papagájok és élőhelyeik megőrzésétől kezdve a lorok életmódjuk, szaporodásuk, élet feltételeik tanulmányozásán keresztül a papagájszaporulat vadonba való visszakerüléséig ível a tevékenységek köre. Így a Loro Park nem egyszerű állatkert. A gazdag növényvilág megteremtése mellett a park kiemelt figyelmet fordít az oktatásra, a természetvédelemre és a környezettudatosságra. A Loro Parque Fundaciónnak köszönhetően napjainkban öt kontinensen 96 sikeres projektet hajtott már végre, melynek során a teljes működési költségeket a park alapítványa fedezte – ez meghaladta a 20 millió dollárt. 

Visszatérve a látnivalókra: a Loro Parque abszolút sztárjai a Mexikói-öbölből származó delfinek és fiatal gondozóik, akik meg tudják mutatni védenceik tudását Európa legnagyobb delfinmedencéjében. Az intelligens delfineken nem látszik, hogy lámpalázasok lennének. Annyira magával ragadó ez a show, hogy ide kétszer is beülünk élvezve a felejthetetlen pillanatokat.

A delfinek mögött nem maradnak le az amerikai orlandói állatkertből érkezett orcák sem. Hatalmas ugrásokkal, pörgésekkel, szaltókkal, partra csuszamlással és különleges hangjukkal ejtik ámulatba a nagyérdeműt – az első sorokban esőkabátba bugyolálva , akik arra várnak, hogy a gyilkos bálna lespriccelje őket. Mikor ez sikerült, akkor persze szóhoz se jutnak, csak kacagva “fanyalognak”. 

Aki pedig humoros előadására vágyik itt, az ne hagyja ki a huncutságra nevelt kaliforniai oroszlánfókákat és velük játszó, játékból mérgelődő, kiválóan színészkedő gondozóikat. A fókák nemcsak ellenkeznek velük, füllentgetnek nekik fejrázással, hanem labdáznak, karikákat ugranak, hozzák-viszik a különböző játékszereket, táncolnak, keringőznek, puszit adnak a gondozóknak. 

Az egyik legvarázslatosabb az akvárium háza elegánsan lebegő medúzákkal – ezt tanítani kellene. Odavoltunk az antarktiszi feltételeket biztosító pingvináriumért is. A plexi mögötti -2 fok a kedvence a több tucatnyi totyogó pingvin úrnak, hölgynek és csöppségnek. 

Hol a hóesésben ácsorognak egyik lábukról a másikra semmittevően, modellt állva nekünk, hogy a gyenge fotós is kiváló képet készíthessen róluk. Aztán elegük van ebből, – lám, mennyire különböznek némely embernek nevezett lénytől -, leugranak a jégtömbökről, és belevetik magukat a fagyos vízbe halat fogni, mint őseik. Megdolgoznak érte, nem kiszolgáltatják magukat. Ebből is sokan tanulhatnánk. Az ezután következő akváriumi alagútban felettünk, mellettünk cápák húznak el vészes tempóban, csak bírjuk kellő gyorsasággal forgatni a fejünket. 

Aztán irány a gorilla – és csimpánz ház. A Loro park a veszélyeztetett fajok bemutatása mellett tenyészti is őket. Így tudja cserélni a más európai állatkertekben lévőkkel biztosítva a változatos genetikai állományt. Az emberszabásúak mellett a kedvenceink közé tartozik a sétálás a lombkoronaszinten kifeszített függőhidakon több tucat színes, repkedő madár között. Mellettünk csemegéztek, szinte meg is érinthetnénk őket ezen a Katandra Treetops útvonalon. 

Ezután megyünk “parolázni” a fehér tigrissel, óriás teknőssel, hangyásszal, szurikátával, gorillával többek között. Ha esetleg privát túrát kérnénk, olyan helyekre is elvisznek minket, ahova a rendes jeggyel nem juthatnánk be. Például a kardszárnyú delfinek medencéjéhez, ahol közelebbi ismeretségbe kerülhetünk velük. 

Mi bár nyitás körül érkezünk, gyorsan elszalad a nap. Elköszönünk fájó szívvel a Loro Parktól, ami a világ első olyan állatkertje, ami nem bocsát ki szén-dioxitot. Lehetne úgy döntenünk, hogy másnap újra eljövünk ide – akkor most kellene mennünk a pénztárhoz. Zsebpénzért kapnánk névre szólóan egy másnapi belépőt. Holnap újra találkozhatunk!

 Szöveg és fotó: Bodrog Beáta