Avatar photo
Bodrog Beáta:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2024.03.19
Ha elegünk van a szeles hidegből, és az itthon lassanként szivárgó melegnél többre vágyunk, mondjuk szikrázó napsütésre, akkor irány Tenerife, Afrika partjától csak néhány kőhajításnyira. Ha kegyes hozzánk az idő, akkor még télen is lubickolhatunk az Atlanti - óceánban. Ha nem annyira, mert szeles, és a hullámok kitiltanak minket a vízből, akkor irány a Costa Adeje-i Siam Park.

Fürdőzés sárkányéknál

Nem leltem egyetlen egy olyan esztendőt sem, amikor ne kapta volna meg a Siam Park és vízipark a №1, azaz a világ legjobb víziparkja kitüntetést, legalább kilencszer sorozatban, vagy nem szerepelt a legkiválóbbak között. Mint más a bélyegeket, úgy gyűjti a nemzetközi elismeréseket: többször az utazók nagydíját, a Travellers’ Choice Award díjat is bezsebelte.

Nemhiába vágyik ide minden lurkó, ha eljut Tenerifre. Nem hagyná ki semmiképpen.  Itt ugyanis jobbnál jobb szórakozás, csúszdászás, homokos tengerpart hívogat. Igazi gyerekparadicsom. Meg felnőttparadicsom. Az egész nap szinte seperc alatt elröpül.

Igen sok itt a dolgunk. Például, hogy minél többször lecsúszdázzunk. Ez annyira tetszik, hogy azt is elfelejtjük, fáj a lábunk. A lépcsők a barátaink lesznek – soha nem voltak azok –, hisz a magasból kell indulunk. Kicsiknek, nagyoknak, kamikázéknak egyaránt. Itt megtanultam, hogy csúszdából soha nem elég. Kortól függetlenül! Főleg az időnként besötétedő, lézer megvilágítású tekergős utak izgik. Meg a cápásak…Meg ahol versenyezni lehet, ki a fürgébb.

Minden korosztály megtalálja itt a számítását: legyenek azok fiatalok vagy magukat fiatalnak érzők, adrenalin kedvelők. Nekik ott van mondjuk a 28 méter magas, szinte függőleges, áttetsző csúszda, a Tower of Power. De nem vagyok megelégedve vele, mert érkezéskor nem robban az adrenalin, ugyanis egy cápákkal teli medencén át folytatódik ugyan a csúszda, de teljesen zártan. Parolázni a cápákkal teljesen kizárt. Pedig mekkora adrenalin-emelő lehetne ez ellenkező esetben! Na de elégedjünk meg ennyivel, legalább ép bőrrel megússzuk. Az is valami. No de “vigaszképpen” végig lehet csusszannunk egy hatalmas tölcsércsúszdán: a sárkány torkából indulunk, ahova önként mászunk be, majd a végig a gyomrán. Különben maga őkegyelmessége Sárkány uraság, a Siam Park jelképe időnként “élőben” is felbukkan a fürdőzők között. Mivel igen jámbor fajta, olyan Süsü-féle, a gyerekek rohannak hozzá fotózkodni. Imádják.

De visszatérve a csúszdákra: leglelkesebb tagunk, a kilenc esztendős ifjoncunk kedvencei a dzsungel kígyói voltak: a boa, a vipera, a kobra és a piton. Még akkor is inkább száguldozott felfelé a lépcsőkön, próbálva velünk cipeltetni a nagy beülő úszógumit, meg lefelé, amikor már erősen korgott a gyomra… Hihetetlen… Tetszett neki, akár egyedül, akár kettesével sietett lefelé. Mindenhogy szuper. Csak sokszor legyen.

Ahol még hárman is élvezkedhetünk egy időben, az a lassú Thai folyó. A nyerő mégis az egyszemélyes gumicsónak lett, mert több játéklehetőséget enged meg. Az úton kőkrokodilok egymást háttal támaszkodva leselkednek ránk, látjuk “kiéhezett” szemüket. De mi láthatatlanok vagyunk a számukra, mint ahogy  fára tekeredő óriáskígyó se vesz észre minket, pedig erősen figyel rejtekhelyéről. Ha látna, lecsapna az óvatlanul arra hajózókra. Az  ár, azaz a vízsodrás ilyen nagyon “veszélyes” útra sodor minket. Az utat akár szárazon is megúszhatnánk, ha sikerülne nem bekerülni a sziklás vízesés alá kemény küzdelem árán. Résen kell lennünk, ha az egészben a legjobbat szeretnénk élvezni, a művadvízi sodrást. A folyó bal oldali ágán kerülhetünk ide. Erősen kapaszkodva szerencsésen átsodortatva magunk  egy akvárium – alagútba huppanunk bele, ahol éhes cápák lemondóan úszkálnak: ma nem leszünk az ő finom csemegéjük… Lehet azonban igaziból feltunningolni a kalandokat: némelyik lurkó kibújik az úszógumiból, és alábukva halad egyre előrébb és előrébb, ravaszkásan hátrapillogva az egyre inkább lemaradó felnőttekre.

Aztán ami mindenkit elvarázsol, az a fantasztikus hullámmedence mesterséges fehérhomokos strandjával, meg a speciálisan szörfözésre kialakított medence, mely a világ legnagyobb, 3,3 méteres hullámait produkálja. A kislurkók odavannak például a népszerű kalózhajóért és környezetéért. Az elveszett város is a kicsik kedvelt birodalma. Ott különösen azt tetszett a mi ügyeletes lurkónknak, hogy lassan, de biztosan telik a hatalmas dézsa, míg egyszercsak megbillen, és épp az ott lebzselőknek a fejére, többek között az övére is rázúdul.

A Siam Park különlegessége még a hamisítatlan thai hangulat: a világ legnagyobb thai témájú épületgyűjteménye Thaiföldön kívül. A thai hangulat, a thai élet íze minden egyes játékban, étteremben, étel kínálatban, minden épületben megjelenik, még a palotában is, sőt a növényzetben is megjelenik. Maga a thaiföldi hercegnő nyitotta meg a Siam parkot jó négy év építkezés után vagy jó tizenöt évvel ezelőtt. Mindezt a tulajdonos – menedzser álmodta meg, Wolfgang Kiessling és fia, Christoph. Ők a kihagyhatatlan Loro Park tulajdonos vezetői is, sőt a Poema del Mar is a nevükhöz fűződik Grand Canarian, Las Palmas közelében. Úgyhogy a Kanári-szigeti kalandok folytatódnak…

Szöveg és fotó: Bodrog Beáta