Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.03.17

Ebben az évben ünnepeljük Szent Kinga születésének 800. évfordulóját, valamint Szent Hedvig születésének 650. évfordulóját. A kettős évforduló alkalmából széleskörű együttműködés keretében magyar, lengyel, litván és szlovák szervezetek működnek együtt, és dolgoznak a két szent méltó magyarországi megünneplésén. Az események fő helyszíne a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia- templom lesz. Az ünnep fővédnöke: Dr. Erdő Péter bíboros atya.

Március 21-22-én Budapestre invitálunk olyan neves külföldi egyházi személyiségeket, akik valamilyen módon kapcsolódnak ehhez a két fontos magyar származású szenthez.

Vendégünk lesz: Marek Jedraszewski krakkói érsek atya, Artur Wazny tarnówi segédpüspök atya és
Paweł Baran atya, a krakkói Wawel plébánia plébánosa Lengyelországból Frantisek Trstensky szepességi püspök atya Szlovákiából Kestutis Smilgevicius atya, a Litván Püspöki Konferencia főtitkára Litvániából Az ünnepségsorozat kiemelt eseményeire 2024. március 22-én (pénteken) kerül sor. 15:00 órakor ünnepi ülésre kerül sor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében, ahol a meghívott egyházi főméltóságok Szent Kinga és Szent Hedvig jelentőségét fogják méltatni a lengyel, litván, szlovák és magyar történelemben. Majd közös ünnepi nyilatkozatot fogadnak el, és írnak alá olasz nyelven, valamint a nemzeteik nyelvén. A nyilatkozatban megfogalmazzák, hogy Szent Kinga és Szent Hedvig életútját felidézve ismét tudatosítják, hogy jövőnk forrása csakis az itt élő emberek és nemzetek egymás iránti keresztény szeretete és szolidaritása lehet.

17:00 órakor Esztergomból hajóval érkezik a budapesti Vígadó térre Szent Kinga csontereklyéje. A hajón 100 fő zarándok fog együtt utazni az ereklyével. Az utazás közben a zarándokok lengyel történész előadását hallgatják meg Szent Kinga életéről, valamint papi vezetéssel imádkoznak Szent Kinga közbenjárásáért. A hajós zarándoklaton a részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület megtalálható a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom honlapján (www.belvarosiplebania.hu), valamint Facebook felületén.

A Budapestre hajóval érkező Szent Kinga ereklyét a hívek körmenettel viszik majd a Vígadó térről a Március 15. téren álló ősi pesti templomhoz, a pesti korzón keresztül. A krakkói Wawel plébánosa felajánlotta a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa számára, hogy Szent Hedvig csontereklyét adományoz a templomnak.

Ezzel az ereklyével a kezében fogja Paweł Baran atya és Dr. Osztie Zoltán plébános atya a templom főkapujában várni 17:30 órakor a hajóról érkező Szent Kinga ereklyét, hogy a két magyar szent ereklyetartóját közösen helyezzék fel a Belvárosi Főplébánia- templom oltárra az ünnep időtartamára.

18:00 órakor ünnepi szentmise kezdődik Dr. Erdő Péter bíboros atya főcelebrálásával. A szentmisét követően kihírdetésre kerül az egyházi méltóságok által közösen megfogalmazott nyilatkozat is.Kb. 19:30 órakor a templom melletti Rózsakertben koszorúzási ünnepség kezdődik Szent Kinga és Szent Hedvig szobránál.

Dr. Osztie Zoltán atya, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa, és Aranyossy Mihály turisztikai igazgató