Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2024.03.02
Az Athéni Nemzeti Múzeum égisze alatt létrejött utazó kiállítást Az ókori görög címűt  március 3-án zárják Újbuda legmodernebb bevásárlóközpontjában, az Etele Plazában. Ez a 3. emeleten  több mint 1100 négyzetméteren élményszerűen dolgozta fel a görögök történelmét és kultúráját. 

Olyan kérdéseket is feltett, amit nem igazán tudtunk feldolgozni. Például azt, hogy tudtuk-e, hogy Spárta nem volt katonaállam. Ez igen érdekes, mert magukat az athéniakat kellene erről megkérdeznünk, miért is gondolják így, ugyanis a többi városállamhoz képest Spárta mindenképpen katonaállam volt. Olyan különlegességekre is fény derült, hogy nem egy az egyben ledobták az életre nem méltatott, satnyának tartott kisdedeket a Taygetos csúcsáról, hanem “csak” kitették egy ott lévő mezőre, sorsára hagyva. (Köszönöm szépen.)

Szobrokon, görög vázákon lévő jeleneteken, a római történetírókon, háromevezős hajómaketton,  páncélzatokon, sisakokon, pajzsokon, fegyvereken, korabeli hangszereken és ruházatokon keresztül vagy az óránként induló vezetés segítségével ismerkedhettünk a görögök ókorával, vagy úgy, hogy  beszkenneltük a megfelelő helyen lévő QR kódokat.  

Mesterséges intelligencia által alkotott fantasztikus installációk varázsoltak el minket, a görög filozófusok élőképben mutatkoztak be, például  Szókratész, követője Platon, majd Arisztotelész, Nagy Sándor nevelője. Térképeken követhettük nyomon a kor  háborúit: többek között a Peloponnészoszit (Athén contra Spárta és szövetségesei), Nagy Sándor hódításait, a trójait. A lelkesebbek egy quizt is kitölthettek akár a kiállítás megnézésre közben, akár utána, mely segített rendezni a megszerzett sok tudást.

Fotó és szöveg Bodrog Beáta