Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2024.02.06
A Fővárosi Állatkert február elsején tette közzé, mivel várja látogatóit a tél utolsó hónapjában. Már most is több kisállatot lehet megcsodálni, de a hónap folyamán újabbak bemutatkozása is várható. És már láthatja a közönség Agnes-t, a napokban érkezett új tist. A Biodómnál anegészen február 24-ig lesz látogatható estéként, de most hétvégén mindkét este extra családi programok is lesznek a farsang alkalmából, sőt, aki sárkánynak öltözik, még ajándékot is kap. Február második hétvégéjén a Vadak ura családi musicalt mutatják be a Biodómban, a közelgő Valentin-napra pedig páros kedvezményekkel készül az Állatkert.

A Fővárosi Állatkert február elsején tette közzé, mivel várja látogatóit a tél utolsó hónapjában. Már most is több kisállatot lehet megcsodálni, de a hónap folyamán újabbak bemutatkozása is várható. És már láthatja a közönség Agnes-t, a napokban érkezett új tist. A Biodómnál anegészen február 24-ig lesz látogatható estéként, de most hétvégén mindkét este extra családi programok is lesznek a farsang alkalmából, sőt, aki sárkánynak öltözik, még ajándékot is kap. Február második hétvégéjén a Vadak ura családi musicalt mutatják be a Biodómban, a közelgő Valentin-napra pedig páros kedvezményekkel készül az Állatkert.

Februárban is sok látnivaló és program várja az Állatkert látogatóit, még az olyan napokon is, amikor esetleg kedvezőtlenebb az időjárás. Hiszen a városligeti intézménynek számos beltéri bemutatóhelye is van. Ilyen például a Pálmaház és a vele közvetlen összeköttetésben lévő Akvárium, a Varázshegy és az azzal fedett folyosóval összekapcsolt Emberszabásúak Háza, valamint a Szavanna-ház komplexuma is. De a Krokodilházban, az Ausztrálházban, a Xántus János-házban, az India-házban, a Madagaszkár-házban, a Mérgesházban, az Elefántházban, illetve a Cápasulibanés a Vadállatmentő Központban is mindig kellemes az idő.

Sokan kíváncsiak az éppen egy hónappal ezelőtt bemutatkozott matakó, azaz háromöves tatu kölyökre, aki az Állatkert közösségi média felületein megA nesztelenül röpülő Uhu nem egy észlény – derül ki a minden nap délben kezdődő fantasztikus állatbemutatókon – kivétel persze dr Bubó Bubó…hirdetett névadó ötletbörze nyomán a Don Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo nevet kapta. E. M. Bucher (azaz Enzo Barboni) 1984-es, Nincs kettő négy nélkül című vígjátékában hívták így az egyik, Bud Spencer által alakított karaktert, akinek hosszú neve – a Terence Hill által játszott kuzin, Don Bastiano João nevével együtt – a filmen végigvonuló, folyamatos poénforrás. Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek óriási rajongótábora van Magyarországon, filmjeik közül pedig a Nincs kettő négy nélkül a legnépszerűbbek közé tartozik.

Néhány napja látható már az Állatkert nemrégiben érkezett új szibériai tigrise, Agnes is, aki egy csehországi társintézményből került Budapestre. A fiatal, két és féléves nőstény mellé az Állatkert tervei szerint hamarosan egy hím is érkezik majd. A legnépszerűbb lakó persze továbbra is Samu, a kiselefánt, aki nemsokára három esztendős lesz. Bár nem a tél a kisállatok születésének elsődleges időszaka, február folyamán újabb kisállatok bemutatkozása várható.

A nesztelenül röpülő Uhu nem egy észlény – derül ki a minden nap délben kezdődő fantasztikus állatbemutatókon – kivétel persze dr Bubó Bubó… Fotó Bodrog Beáta

Az állatok mellett a kert növényeire is érdemes odafigyelni! A téli időszakban persze inkább a Pálmaházban vannak botanikai látnivalók, de a szabadtéri parkrészeken már előbújtak az első hóvirágok, virágzik az alpesi hanga és szirmot bontott a téltemető is. Az elkövetkező hetekben az időjárástól függően várhatóan tőzikékben és ligeti csillagvirágokban is gyönyörködhetnek majd a látogatók.

Az Állatkertet februárban változatlan jegyárak mellett látogathatja a közönség.

Koronás daru “reggeli tornája” Fotó: Bodrog Beáta

Programokból sem lesz hiány februárban:

  • A december 16-án kezdődött Sárkány Éve Lampion Fesztivál egészen február 24-ig látogatható a Biodóm térségében, minden este 17 és 21 óra között. A Kínából, közelebbről Szecsuan tartományból érkezett több száz látványos lampion mesebeli fénykavalkáddal varázsolja el az érdeklődőket. A fesztivál apropója a kínai kalendárium szerinti Sárkány éve, amely éppen ebben az időszakban, a február 10-i holdújévvel veszi majd kezdetét. Nem meglepő tehát, hogy a lampionok között több tekintélyes méretű sárkány-lampion is akad. (további információ: https://zoobudapest.com/lampion-fesztival)
  • Február első hétvégéjén, tehát február 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap 17-től 21 óráig a farsang alkalmából különleges családi hétvégével várják az érdeklődőket a Sárkány Éve Lampion Fesztiválon. Az eseményt az Állatkert „Öltözz sárkánynak!” cím alatt hirdette meg, hiszen külön ajándékkal kedveskednek azoknak, akik ezen a két estén sárkánynak öltözve (sárkány maszk, sárkányszárny, sárkányfarok is ér) jönnek el a Lampion Fesztiválra. A különleges fényvarázs mellé ezen a két estén extra programok is társulnak, gólyalábasokkal, arcfestéssel, illetve a sárkányos tematikához kapcsolódó kreatív kézműveskedéssel. (további információ: https://www.facebook.com/events/944215610587771?active_tab=about)
  • Február második hétvégéjén, azaz 10-én és 11-én a Vadak ura – The Covenant című családi musicalt mutatják be a Biodóm aulájában, látogatóközpontjában. Mindkét nap két-két előadásra kerül sor, szombaton 14.00 órai és 17.30-as, vasárnap 11.00 és 15.00 órai kezdettel. A főbb szerepekben Pesák Ádám, Papp Attila, Békefi Viktória, Magyar Viktória, Fejes Szandra, Fésűs Nelly, Szabó Máté, Mikola Gergő, Szentmártoni Normann, Savanyú Gergely, Kisfaludy Zsófia, Ragány Misa, Kósa Zsolt, Sánta László, Kóbor Léna, Budai Márton, Kristóf Dániel, Patonai Zsolt, Kósa Zsolt és Makrai Pál lesz látható. (további információ: https://vadakura.zoobudapest.com/)
  • A Bálint-, illetve Valentin-naphoz kapcsolódóan február 14-én este a Sárkány Éve Lampion Fesztiválon, az azt követő hétvégén, február 17-én és 18-án pedig nappal, magában az Állatkertben páros kedvezményeket kínálnak nemcsak a szerelmespároknak, hanem a barátoknak, testvéreknek, rokonoknak és komáknak is, akik ketten egy jegy áráért léphetnek majd be.