Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2023.12.28
Igazi varázslatot élhetünk át most, decemberben Salzburgban. Mielőtt kitörne a karácsony, gyorsan kukkantsuk át ide két - három napra: csodálkozzunk rá a titkos belső udvarokra, a melegséges múzeumok aktualitásaira, és vessük bele magunk az adventi vásárok hangulatába. 

Nálunk miért csak a tél elűzésére rontanak közénk ezek a ricsajozó, bűnronda álarcosok?! És akkor is csak néhány kiválasztott helyen! Itt meg igazi hangulatot varázsolnak az advent elején!

Nálunk miért nem “randalíroznak” december elején a krampuszok, éktelen zajt keltve, riasztgatva az áhítatosan rájuk vágyakozó nagyérdeműt, jelképesen “eltángálva” a helyes leányokat? Kinek a kalapját veszik kölcsön feltűzve azt egyik szarvukra, kinek a szemébe húzzák bele a fejfedőt, csak a gyerekek előtt zabolázzák meg magukat, mert rusnya kinézetük vágyik a széparcú kislurkók mosolyára.

A Salzburger Weihnachtsmuseum közel ötven éves gyűjtőmunka eredményeként csodálható meg – különösen népszerű advent idején. 

Míg nem lestem meg egyszer, milyen emberi arc bújik meg az ijesztő, rettentően randa maszk mögött, addig én is tartottam tőlük.

Felkészülés: milyen is lehet az “igazi” Krampusz? Ismerkedés az ördög formájú figurával a salzburgi Karácsonyfa múzeumban. Jobban érdekli a kis urat, mint az “unalmas” Mikulás…

 Akárcsak az egyik kissé érettebb korú ismerősöm, aki thrillerként élte meg egy Krampusz “közeledését”: hátul szeme nem lévén, azt hitte, a férje “ölelgeti”… Pedig a “gonosz” Krampus volt csak. Aztán Krampus úr egyszer csak a hóna alá csapja a “fejét” és láss csodát, egy nagyon helyes tizen- vagy huszonéves ifjonc rád rádragyogtatja mosolyát. 

A Salzburgi Karácsonyfamúzeum (balra) és a Mozart tér mindenki kedvelt helye

Milyen hangulatos itt, Salzburgban az advent. Még tart, de Krampuszék csak jövőre kukkantanak be ide újra. 

A Szent Péter Apátság éttermi részének belső udvara – az egyik leghangulatosabb zuga Salzburgnak.

Jövőre veled ugyanitt!

Szerző és fotók: Bodrog Beáta