A sajtótájékoztatót Győrffy Balázs, a NAK elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat 2021-ben indult, a sikeres Európai Friss Kalandok folytatásaként, amely 2018-2020 között futott.
„Ez azt jelenti, hogy a NAK – az alaptevékenységén túlmenően – hatodik éve kampányol speciálisan ezen programok keretében azért, hogy a gyerekek, a fiatalok és a családok ismereteit bővítse a zöldségekkel és a gyümölcsökkel kapcsolatban. Legyen szó a termesztésről, a felhasználhatóságról, a rendszeres fogyasztásról vagy éppen az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikról” – fogalmazott a programról a NAK elnöke.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke, fotó: Lévai Zsolt
Győrffy Balázs: megduplázódott a program és karaktereinek ismertsége
„Az Európai Friss Csapat program fantasztikus három évet zár, hiszen ez idő alatt megduplázódott a 6-18 éves korosztályban a program és karaktereinek ismertsége. A gyerekek 59%-a, a szülőknek pedig 56%-a ismeri az Európai Friss Csapatot, annak kabalafiguráit, Fruttit, Veggit és Káoszt” – emelte ki Győrffy Balázs a NAK elnöke.
Hozzátette, ezt az eredményt még értékesebbé teszi az, hogy a 6-18 éves korosztály kifejezetten szórakoztatónak találta a kampányt és ehhez kapcsolódóan a zöldség- és gyümölcsfogyasztást is. Az Ipsos friss kutatása szerint a 6-10 évesek 92%-a, a 11-14 évesek 87%-a és a 15-18 évesek 81%-a vélekedett így.
Győrffy Balázs külön kitért rá, hogy a fiatalok megnyeréséhez mindenképpen szükség volt az online jelenlétre és a személyes, közvetlen találkozási pontokra is. Az Európai Friss Csapat program szinte minden közösségi média-felületen megjelenik a célcsoporthoz illeszkedő tartalmakkal. A program Facebook oldalának közel 13 ezer követője lett, az Instagram oldal majdnem 1 millió fiatalt ért el az elmúlt három évben. A TikTok-on az Európai Friss Csapat legnépszerűbb videóját 2 millióan látták.
Emellett az Európai Friss Csapattal találkozni lehetett különböző sport- és családi rendezvényeken, vagy épp a hétvégi bevásárlás alkalmával. A három év alatt országszerte 20 eseményhez csatlakozott a program és 40 áruházban találkozhattak a vásárlók Fruttival, Veggivel és Káosszal, közel 4.500 kg zöldséget és gyümölcsöt kóstoltatva gyerekekkel és családokkal, bemutatva a friss zöldségek és gyümölcsök erejét.
Köszöntőjéből az is kiderült, hogy a program ismertsége több szempontból is fontos. Egyfelől minél többen találkoznak a program üzeneteivel, annál nagyobb esély van arra, hogy tovább növekedhet a napi átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ami épp a 6-18 éves korosztály és a fiatal családok körében mutat elmaradást az Egészségügyi Világszervezet napi minimum 400 grammos javaslatához képest.
Másfelől azzal, hogy az Európai Friss Csapat bővíti az ismereteket a zöldségekkel, gyümölcsökkel, beltartalmi értékeikkel, termesztésükkel, felhasználhatóságukkal, vagy akár ízvilágukkal kapcsolatban, fel tudja hívni a figyelmet a hazai termesztésű minőségi termékekre is, így erősítve a keresletet irántuk.
„Az Európai Friss Csapat program sikeres és szükséges” – értékelte beszéde végén az elhangzottakat a NAK elnöke.
Sidlovits Diána: a felhasználási szokások megváltoztathatók
Dr. Sidlovits Diána, a NAK kertészeti csoportvezetője és EU projekt koordinátora, prezentációjában azt mutatta meg, mit is jelentenek ezek az eredmények egy család mindennapi életében, táplálkozási szokásaiban.
Elmondta, a szülők és a gyerekek fogyasztási szokásai és hozzáállása lassan változik, az azonban egyértelműen kiderült az Ipsos kutatásaiból, hogy a program hatására otthonosabban mozognak a konyhában, ha friss zöldségekkel és gyümölcsökkel készülő ételekről van szó. Ennek következtében a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült ételtípusok, fogások is nagyobb arányban fordulnak elő étkezéseikben.
„Önmagához viszonyítva legjobban ez a főzelék esetében látszik. A 2021-es alapozó kutatásunk egyik konklúziója az volt ugyanis, hogy a főzelékek méltatlanul elhanyagoltak a táplálkozásunkban. Ezen mindenképpen szerettünk volna javítani. Dietetikusunk bevonásával sajtóközleményt adtunk ki, saját receptet osztottunk meg és persze aktívan használtuk a közösségi médiát. És most az eredmény 11% pontos növekedés” − emelte ki Sidlovits Diána.
Kitért rá, hogy az Ipsos kutatásából az is látható, hogy a program hatására a gyerekek 71%-a szeret friss zöldségekkel és gyümölcsökkel főzni. Háromnegyed részüket pedig a szülők már a zöldségek és gyümölcsök vásárlásába is bevonják, ami azt is jelenti, hogy a szülők is beszélnek gyermekeikkel a zöldségekről és gyümölcsökről, azok kiválasztásáról, elkészítéséről vagy fogyasztásáról, mivel ők is jobban informáltnak érzik magukat a témában.
Végezetül felhívta a figyelmet, hogy ezeket a nagyszerű eredményeket olyan környezetben sikerült elérniük, ahol más, a Frutti-Veggi programnál lényegesen nagyobb marketing büdzsével rendelkező kényelmi termékekkel kellett versenyezniük a gyerekek és a tinédzserek figyelméért, mint az édességek, a snackek, az üdítők, az energiaitalok.
Bernáth József őszi finomságával búcsúzik Frutti, Veggi és Káosz
Az Európai Friss Csapat program idei utolsó sajtóworkshopján igazi őszi ízvilágot idéző káposztás-almás fogás készült Bernáth József séf irányításával. A főzésben részt vett Győrffy Balázs a NAK elnöke, Fülöp Lili, a program dietetikusa, Kozák Luca, Európa-bajnoki ezüst érmes gátfutó, Soopfie és Sajt32 influencerek, valamint a program során megválasztott Zöldség- Gyümölcs Hősök, akiket gyerekek is elkísértek.
Őszi finomság: rozé kacsamell káposztás rétessel és mandulás almával Bernáth Józseftől
Az esemény hivatalos részét követően közös főzés kezdődött, amelyen a program gasztro nagykövetének, Bernáth József séfnek őszi ízvilágú, káposztás-almás receptjét készítették el és kóstolták meg a résztvevők.
A népszerű séf szerint a káposzta és az alma is a magyar konyha népszerű, ráadásul egészséges alapanyagai, de mégis ritkán használjuk őket a megszokott, jól bevált ételeken kívül máshoz. Pedig mindkét alapanyag sokféleképpen elkészíthető.
„Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is megkóstolják az ezekből készült ételeket, akkor érdemes őket bevonni a főzés előkészületeibe, vagy akár a főzésbe is! Én a káposzta darabolásakor rendszerint nyersen megeszem a torzsáját, ami ha friss, egy kellemesen édes csemege, akár uzsonnára is. Természetesen a torzsa mellett a káposztalevél is fogyasztható nyersen: fel is lehet tekerni szeletelt sajttal, vagy akár tonhalkrémmel is! ” – meséli Bernáth József.
Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa főzés közben elmondta, hogy az őszi időszakban, mind az alma mind a káposzta alapvető az egészségünk megóvása érdekében, ugyanis rengeteg vitamint tartalmaznak.
„A káposztának és az almának is szezonja van ilyenkor, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, az almában található pektin (vízben oldódó rostanyag) ráadásul a bélflóránkra is remek hatást gyakorol! A káposzta, főleg savanyúság formájában nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, mely a hideg idő közeledtével kiemelt fontosságú az immunvédelem szempontjából. Antioxidáns tartalmuknak számos pozitív hatása van a betegségmegelőzésre vagy akár a szív- és érrendszerre, illetve az idegrendszerre is. Mivel a káposzta és az alma is sokféle módon elkészíthető, érdemes beépíteni őket a napi étkezéseinkbe: akár levesként, köretként, főételként. Az almát nyersen kisétkezésekre is fogyaszthatjuk, a káposztából pedig finom saláta is készülhet. A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert nemcsak az íze passzol hozzá nagyon jól, hanem még az emésztést is segíti” – mondta el a dietetikus.
Az eseményen elkészült fogás receptje mellett az Európai Friss Csapat weboldalán és közösségimédia-felületein még számos finom és egészséges zöldséges, gyümölcsös recept érhető el.