Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.24
A kivételes freskókkal rendelkező középkori templomok a növekvő közérdeklődés ellenére régóta küszködnek nyitvatartásukkal. A kassai és a besztercebányai önkormányzati régió támogatásának köszönhetően a tizenkét templom, amelyek tavaly óta viselik a rangos Európai Örökség címet, most először nyitotta meg kapuit a látogatók előtt meghatározott nyitvatartási időben.

A rozsnyói, a révfülöpi és a rimaszombati járásban nagyszámú szakrális műemléket találunk, amelyek Szlovákia legjobb minőségű középkori műemlékei közé tartoznak. A templomok belseje ritka freskófestményeket rejt, amelyek története a 13. és 14. századra nyúlik vissza.

A templomok falain található festmények története a nemesi családokhoz, a német bányászkolonizációhoz, az akkori olasz városállamokkal való diplomáciai kapcsolatokhoz és a későbbi reformációhoz kapcsolódik.

Az egykor gazdag bányavárosok és falvak protestáns, katolikus és református egyházai mára háttérbe szorultak. Bár a legtöbbjük eredeti rendeltetését szolgálja, és még mindig aktív gyülekezetük van, néha nehéz bejutni ezekbe a templomokba. A hívők, a plébánosok, a plébánosnők és a látogatók érdekeinek összeegyeztetése különösen a nyári idegenforgalmi szezonban jelent kihívást.

Az Európai Örökség cím projekt hosszú távú stratégiájának része, hogy a címet viselő tizenkét templomot
hozzáférhetőbbé tegye. Ezért a Gótikus Út Egyesület az egyházközségekkel, plébániákkal és az önkormányzatokkal együttműködve, a Kassai Önkormányzati Kerület és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület anyagi támogatásával, megoldást hozott rendszeres nyitvatartási idő formájában a nyári hónapokban.

Júliusban és augusztusban a Csetneki gótikus körút nyitott kapukkal várja a látogatókat a Rozsnyói kerületben a Csetnek, Gecelfalva és Martonháza evangélikus templomokban, valamint a pelsőci református templomban hétfőtől szombatig 9:00-16:00 óráig, vasárnap 12:00-15:00 óráig (kivéve Pelsőcön, ahol vasárnap 13:00-16:00 óráig tart nyitva a templom).

A Nagyrőcei és a Rimaszombati járásokban az úgynevezett Jolsvai és Rimai körutakon az érdeklődők
szerdától szombatig 10:00 és 16:00 óra között látogathatják a rimabrézói, a kiétei, a karaszkói és a kövi evangélikus templomokat, valamint a süvetei és a hizsnyói katolikus templomokat. A gömörrákosi katolikus templom szombatonként 10:00 és 16:00 óra között látogatható, más időpontokban előzetes időpont egyeztetése ajánlott. A rimabányai templom a folyamatban lévő felújítás miatt ideiglenesen zárva van a nagyközönség előtt.

A turistákat helyi lakosok is elkísérik, akik ezeket a műemlékeket elérhetővé teszik az érdeklődők számára. A belépődíj önkéntes, és a helyi egyházközségnek marad a kulturális örökség fenntartására.

A több mint 600 éves freskókkal díszített gótikus templomok a Gömör és Kishont régió egyik fő turisztikai látványosságává szeretnének válni. Az e műemlékek falain látható bibliai vagy világi történetek a különösen magas színvonaluk miatt érdekesek, főként az olasz freskófestészeti iskolához való kapcsolódásuk miatt, valamint azért, mert számos olyan templom van, amelyben ez a sajátos művészet ma is egyedülállóan megőrzött formában megtalálható.

„Nagyon örülünk, hogy egy ilyen széles körű együttműködésben sikerült olyan állandó időpontokat szervezni, amelyek alatt a turisták bejuthatnak a templomokba, ahogy az minden más intézményben megszokott – egyszerűen, a kapcsolatok keresése, időpontrendelés és várakozás nélkül.

Reméljük, hogy ez a kezdeményezés beválik, és az idei szezon nemcsak az érdeklődők, hanem a műemlékek tulajdonosai számára is nagyobb kényelmet biztosít. Szeretettel meghívunk Gömörre minden gótika, művészet és általánosságban a kulturális örökség szerelmesét”, pontosította Peter Palgut, a Gótikus Útvonal Egyesület tagja, a projekt céljait.

A Gömör és Kishont régióban található gótikus templomokról vagy a templomokkal kapcsolatos eseményekről naprakész információk a www.gotickacesta.sk/hu weboldalon, a Gótikus út Facebook profilján, valamint a GEMER regionális turisztikai szervezet profilján találhatók.

www.facebook.com/gotickacesta/
www.instagram.com/goticka.cesta/
www.gotickacesta.sk

Združenie Gotická cesta (Gótikus út Egyesület)