Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2023.06.05
Las Vegasban idén 30 éve jelent meg először a Cirque du Soleil a Mystère nevű műsorával. A jubileum alkalmából megnéztük, miért annyira lenyűgöző a mai napig a világhírű társulat legendás előadása.

A Cirque du Soleil jelentős mérföldkőhöz érkezett, hiszen fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén. A világhírű cirkuszi és szórakoztatóipari társaság három évtizede bűvöli el a közönséget szerte a világon előadásaival, feszegetve a művészi kifejezés határait és újradefiniálva a cirkusz fogalmát.

Akrobatika, tánc, zene és színházi elemek

A látnoki művész, Guy Laliberté által 1984-ben alapított Cirque du Soleil utcai előadóművészek kis csapatából globális jelenséggé fejlődött. Az akrobatika, a tánc, a zene és a színházi elemek ötvözésével a társulat egyedi és elbűvölő szórakozási formát hozott létre, amely túlmutat a hagyományos cirkuszi fellépéseken.

Fényes története során a Cirque du Soleil több mint 40 különálló műsort készített, amelyek mindegyike saját magával ragadó történettel, élénk jelmezekkel és kidolgozott díszletekkel rendelkezik. A varázslatos “Mystère”-től a lenyűgöző “Corteo”-ig és a megbabonázó “O”-ig minden előadás a kreatív zsenialitásról és a művészi látásmódról tanúskodik, amely a Cirque du Soleil-t nemzetközi szenzációvá tette.

17 millió néző 30 év alatt

A Cirque du Soleil elsöprő Las Vegas-i sikerének alapját képező Mystère-t több mint 17 millió rajongó látta már, az 1993-as első megjelenése óta több mint 13 000 előadást tartottak. Az eredeti, kihagyhatatlan Cirque du Soleil produkció lényege, hogy a nagy energiájú akrobatikát ötvözi egy feledhetetlen hangulatú koreográfiával.

A 30 éve töretlen sikerrel játszott Mystère-nek a Las Vegas-i Treasure Island hotel és kaszinó ad otthont. A kalózhajóiról híres épületben egy állandó színházteremben várják, időnként naponta többször is az előadásra kíváncsi toongó tömeget.

A komédiával és látványos akrobatikus elemekkel fűszerezett Mystère ötlete 1990 körülre tehető, Steve Wynn ekkor kérte fel a társulatot, hogy állítsák össze a az előadást. A Mystère nagyon eltért a szokásos Las Vegas-i műsoroktól, de a recept azóta is működik.

A 30. évforduló megünneplésére a Cirque du Soleil különleges eseményeket és előadásokat tervezett egész évben. A múltbeli előadások ikonikus pillanatait kiemelő retrospektív bemutatóktól az exkluzív kulisszák mögötti élményekig a rajongóknak lehetőségük lesz elmerülni a Cirque du Soleil-t meghatározó varázslatban és művésziségben.

Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója 30 év rendkívüli teljesítményére gondolva nemrég köszönetét fejezte ki a művészeknek, technikusoknak és rajongók millióinak, akik hozzájárultak a cég sikeréhez. Laliberté hangsúlyozta, hogy a Cirque du Soleil útja még korántsem ért véget, és alig várja, hogy az elkövetkező években tovább feszegesse a képzelet és a kreativitás határait.

Ahogy a Cirque du Soleil ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, továbbra is a művészi kiválóság jelzőfénye. A félelmetes akrobatika, a lenyűgöző látvány és a magával ragadó történetmesélés páratlan keverékével a Cirque du Soleil továbbra is elbűvöli a közönséget, és félelemmel tölti el az emberi szellem korlátlan lehetőségeit. Kihagyhatatlan show, ha valaki a fények városába látogat.

Las Vegasról szóló teljes ajánlónkat ide kattintva találják meg.