Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.05.02
Már évek óta Nagyegyházán sajtmajálist rendezek, idén május hatodikán és hetedikén, szombaton és vasárnap színes programokkal, ízes ételekkel és jófajta italokkal várják a sajtszeretőket.

A Hangistálló, ahonnan évekkel ezelőtt a sajtmajális elindult, a Vértes és a Gerecse lábánál, Budapesttől 42 km-re fekvő kis faluban, Nagyegyházán található, Bicske és Tatabánya, azon belül Óbarok és Szárliget között.

A csellóművész Ribli Ilona csellóművész és férje Kolozsvári Mihály kézműves sajtkészítőket hívtak meg, hogy a kézműves termékek közvetlenül juthassanak el a fogyasztókhoz.

Ha valaki nem tudná, akkor itt az idő, hogy megírjuk, mi is az a Hangistálló? A sajtkészítők már ismerik, hiszen néhány éve, amikor megalakult az Országos Sajtúthálózat, ennek tagjaként ők a sajtmegálló címet nyerték el, vagyis többek között sajtos eseményeket is rendezhettek. De ehhez előbb egy istállóból kellett koncerttermet építeni.

Úgy kezdődött, hogy Ribli Ilona csellóművész és férje Kolozsvári Mihály mérnök úgy döntött, hogy a fővárosból Óbarok-Nagyegyházára költöznek, ami nem esett messze a várostól, mégis csendes község. Ilonáék találtak egy elhanyagolt régi istállót, amely egykor a Batthyány gróféké volt, és később a téesz magtárként használta.

A csellóművésznő úgy gondolta, ha ezt az épületet rendbe hozzák, nagyszerű koncertterem lenne. És férje Kolozsvári Mihály sok pályázati és emberi segítséggel, megvalósította az álmát, 2008 decemberében rendezték a Hangistállóban az első komolyzenei hangversenyt. Itt mutatkozott be a frissen megalakult Tátrai Vilmos Kamarazenekar, melynek Ribli Ilona is alapító tagja. Most pedig már a negyedik sajtmajálist rendezik meg.

Ribli Ilona a tavalyi megnyitón

Fergeteges hangulat, kiváló sajtok, gasztronómiai fogások, kamarazenei koncertek, gyermekjátékok, szakmai eszmecserék, könyvbemutató jellemzi majd a mostani sajtmajálist.

Fergeteges hangulat a tavalyi majálison

A rendezvény kezdetét a Vértes Erdő Zrt. natúrkürt együttes jelzi, majd a megnyitó után kezdődik a sajtkiállítás és vásár.