Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.22
Kiderült melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2023-as Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immáron negyedik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.

A Város Bora címre csak olyan száraz fehér bor nevezhet, amely könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható, megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik, a megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel, valamint szakértők által minősített bor.

A fenti kritériumoknak számos bor és borászat megfelelt, így összesen 15 zalai és balatoni borászat mindösszesen 40 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre. 22 szőlőfajta – többek között az Olaszrizling, Savignon Blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres -reprezentálta a választékot.

A borok zsűrizését 2023. március 14-én a NaturMed Hotel Carbona-ban végezték el. A tételeket először 12 fős szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A rendezvény fővédnöke Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia Elnöke volt. A bor kiválasztása természetesen az ilyenkor megszokott vakkóstolással történt. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat.

A pontozás során szoros versenyben hét tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

Végül a Bujdosó Pincészet, 2022-es évjáratú Csomó nevű Sauvignon Blanc bora nyerte a versenyt, így egy évig viselheti a megtisztelő Város Bora címet.

Lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez járó díszes okleveleket, valamint a bor nevével ellátott díszes vándorkorsó 2023. április 29-én 17:00– 18:00 óra között a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adják majd át.