Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.12.10
Gyulán a Százéves cukrászda és a Ladics-ház újul meg, valamint a tervek szerint megépülhet a Nagyváradi úti kerékpárút. Erről a projektgazda közleményben adott tájékoztatást.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből elnyert támogatásból valósul meg Gyula város kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztése a térség természeti adottságaira építve.

A fejlesztéssorozat részeként megépül a városi kerékpárút-hálózat egyik hiányzó eleme, a Nagyváradi úti kerékpárút, amely a városerdei üdülőterülethez vezető Sarkadi úti kerékpárutat hosszabbítja meg a belváros felé.

A projekt másik elemeként fejlesztik a 19. századi polgári házat, a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát. A cél mindkét védett ingatlan felújítása mellett turisztikai élményelemek létrehozása. A Százéves cukrászdában megújul a pince, a tető és az épületgépészet, valamint az emeleti termek.

A Ladics-ház komplex felújításon esik át, ebbe beletartozik az épület állagmegóvása is, a fűtésrendszer kiépítése, és a vizesblokkok kialakítása. Interaktívvá teszik a teljes tárlatot, amely konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, valamint kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont.

Megépül egy átjáró is, amely összeköti a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotják majd a Százéves Látogatóközpontot.,