Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2022.11.28
Az ország egyetlen saját, azaz családi tulajdonban lévő arborétumában, a Follyban szüretelték a tobozokat. A pecséteket vadászó kicsik és nagyok lelkes csapata kitartóan hajtott az öt nyomdaminta összegyűjtésére, hiszen cserébe ciprus magoncot vihetett haza ajándékba!

Így igen lelkesen kutatták fel, melyik fa kerül épp sorra, sőt ellesték a szüretelés alpintechnikai eszközökkel, illetve puszta kézzel, bukósisakban történő szüretelés csínját-bínját is. Az ajándékba kapott néhány toboz az adventi koszorúnkon fog emlékeztetni a visszatérésre a hidegebb időben is – az arborétum minden évszakban csodás.

 A Balaton édenkerjének is becézett népszerű Folly Arborétum egyedi fekvésű: szinte lehetetlen olyan helyen leülnünk, ahonnan a magyar tenger   szívet melengető látványa ne  vonzaná  a tekintetet – borús idő nem akadály. A Kisörsi-hegy meredek oldalában, Badacsonyörsön Folly dédnagyapa pusztán  kedvtelésből telepítette be a legkülönbözőbb fenyőfajtákkal 1905-ben a fél hektáros területet – mára ez már ötre gyarapodott-. Ezek mellett örökzöldek, növénykülönlegességek és  főleg szőlők kúsznak fel a domboldalon, bár a sláger akkor is a négyszázféle tűlevelű.

Az óriástobozú fenyő tobozára fel is mászhatunk, ugyanis az idén felújított, öt méter magas kilátó ezt a formát utánozza Kruppa Gábor Ybl-díjas építésznek köszönhetően. Ennek a különleges-fafaj tobozának a szürete jövőre lesz esedékes -két esztendő szükséges a megéréshez.  A kilátó megmászása után barangolni lehet nehéz, sziklás ösvényen, emberpróbáló kőrengetegen át az Öreg Arborétumhoz. De szinte mindegyik út járható gyerekkocsival, nyáron akár strandpapucsban slattyogva is: a Folly a gyerekeknek igazi paradicsom.

Séta közben hol az óriáshinta, hol az atlaszcédrusok lombkoronájába épített Folly-fészek, hol az óriás csúszda, hol meg a kihagyhatatlan játszótér téríti el a csöppségeket és cseperedőket a sétaútról.  A romantikát kedvelőknek ott a csüngő kék atlaszcédrusok árnyékában megbúvó, minden szemet gyönyörködtető lugas.

Aki pedig épp azon töri a buksiját, ugyan milyen évek múltán is felemlegetett helyen, ne valami „snasszon” esküdhetne meg élete párjával, ne habozzon! Itt kitárt karokkal várják: a dédpapa kilenc lánya egyikéről Ilonáról, a virágok édesanyjáról elnevezett helyszínt az unokák is felemlegetik majd. És ha épp alkonyodik, akkor akár a fényfestésben is gyönyörködhetünk hamarosan.

Ám a Folly meglátogatása nagy „veszélyeket” is hordoz magában. Ugyanis nem tudjuk megállni, hogy ne vegyünk egy-egy sudár ciprust, Csontváry Kosztka Tivadar híres festményére gondolva egy-egy libanoni cédrust vagy éppen bármilyen más örökzöldet. Sőt esélytelen ellenállni az étterem finom illatainak, például a pirított mandulafenyő-magos sütőtök-krémlevesnek, és Follyék saját kreációjának, a pirított fenyőmag réteggel megbolondított, mindig friss Folly krémesnek.

Ekkor még meg sem említettem fantasztikus kézműves forralt borukat, amit magunk édesíthetünk ízlésünknek megfelelően cukorral. De a „sima” bort kedvelők sem szomorkodhatnak: a Folly Budai Zöld és a Cédrus bora mellett az idén először lehetett megízlelni a Boróka borcsalád vörösét is borkóstoló keretében.

Hideg ide, hideg oda, hétvégéken kerti sétákkal, családi programokkal, speciális menüajánlattal folytatódnak a programok – a szabadban pattogó tűz látványa feledhetetlen. Ide nem lehet rosszkor menni.

Sőt itt befejezni se lehet a látogatást – a kíváncsiság nem hagy nyugodni az embert, mennyit változhatott a kert az utolsó bekukkantás óta. Nem csoda, ha vissza-visszatérünk. Így könnyen lehet, hogy a bakancslistájukon a Folly mellett csak egy haloványka pipa szerepel majd a látogatás után, mert aki egyszer meglátja, az vágyódik oda vissza, tehát nem lehet kipipálni. 

Úgyhogy nagyon tessék vigyázni!

Fotók: Bodrog Beáta