Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.14
Naszreddin Hodzsa meséit olvassák nálunk is, és a török hodzsa filmen feldolgozott tréfáin mulatnak a magyar gyerekek. Diafilmen is látható a furfangos török, akinek életét talán a magyar Rózsa Sándoréhoz hasonlíthatnánk, ő az igazságosztó, a szegények védelmezője, aki a gazdagoktól elvett pénzt a szegényeknek adja. A gyerekeknek mindig kell egy hős, aki segít a rászorultakon. És ha mindezt mulatságos mesében olvassák, annál jobb. De a Török és a tehenek, Móricz Zsigmond kis mondókája már egész kis korban is közelebb hozza, ha vicces formában is a törököket.

Hazánkban egyre népszerűbbek a törökországi szervezett utak. Lehet, hogy ezeknek a meséknek is van ebben egy kis szerepük? Ezt kérdezem Kerim Yalcintől, az Orex Travel Törökország-specialista iroda tour operator értékesítési és marketingigazgatójától, aki török származású, magyarul kiválóan beszélő szakember.

Lehet, de én úgy gondolom, hogy a jó ár-értékarány a nagy vonzerő, természetesen azon kívül, amit országunk tud kínálni az utasoknak. A mostani helyzetben mindenki többször meggondolja magát hová utazik, és hogy tudja a legolcsóbban megoldani. 

Minden jel arra mutat, hogy sikeres szezont zártak, hiszen tavalyi forgalmukat majdnem megduplázták. igaz a szlogenjük: Utazni bárhogy lehet, de velünk igazán érdemes! 

Idén közel 20 ezer utasuk volt, jövőre még több utast várunk, a most következő szezonra tervezett létszám 33 ezer felett lesz. Ezt célozzuk meg. Tulajdonosunk az Anex Group összesen 4 millió turistát utaztat éves szinten, ha szerény formában is, de ebben a mi munkánk, a magyar piac is benne van. Az Orex árpolitikája, hogy ne mi legyünk a legdrágábbak, utasbarátok legyünk. A szezonban a török szállodák tele voltak, a háború miatt azt hitték, hogy kevés lesz az utas, ezért a szállodák Nyugat Európa felé nyitottak. Nem vártak a csodára. 

A mostani helyzetben talán kevesebben fognak utazni, kevesebbet költenek majd a külföldi utakra. Nem gondolja? 

Én úgy látom, hogy meg fogják találni az utazás lehetőségét, de nem mindegy mi lesz a célpont. Döntésükben fontos lesz a költség. A nagyon kedvelt görög utaknál jobbak vagyunk árban is, hiszen náluk 80 százalékban apartmanos a kínálat, önellátással nyaralnak, vásárolni kell, főzni kell, vagy az étteremben kell étkezniük. Nálunk viszont all inclusive majdnem minden szállodánk, nem kell külön élelmiszert beszerezni, főzni, vagy vendéglőben étkezni. Ebben mi többet tudunk kínálni. Magyarországon, mint minden európai országban emelkedni fognak a szállodai árak, a repülőutak, ez láncreakció, az üzemanyag miatt is, a terméket a szállodához kell szállítani. Mi is emelünk, nem tehetünk mást, de ez nem lesz akkora. mint máshol. 

Akkor bízhat benne, hogy elérik a tervezett létszámot. De mi lesz most? Nálunk sok iskola az őszi szünet helyett nyitva lesz, tanulnak, hogy a téli szünetet meg tudják nyújtani, így kevesebbet kell majd fűteni az iskolákban. Eddig mindig terveztek utakat az iskolások őszi szünetére. 

-Igen, elég sokan foglaltak erre az időre, talán arra gondoltak, hogy a szülők is igazolhatnak néhány napot, háromnapos ünnep is lesz. Az utolsó gép október végén indult, utána majd május elején indítunk szervezett utakat megint. Minden évben a török szezont az őzi szünet zárja.

Önöknél csak „apró malőr” az őszi szünet. A fő szezon májustól októberig tart, de mire számítanak télen? 

Télen eleve olcsóbb az út. A szezonban 150 euró a szállás, télen csak 50 lesz. Így sokkal olcsóbb lesz Törökország, reményeink szerint sokan foglalnak majd helyet, hiszen télen a fűtött medencék is népszerűek. Az az út, ami nyáron másfélmillió forint volt, télen hatszázezer lesz. Már készülünk a szezonra, ami május 14 -15 indul, jövő évben október végéig charterekkel elő és utószezonban 1-2- géppel. Főszezonban pedig naponta mennek a repülők. 

Gondolt már arra, hogy azért olyan kiemelkedő forgalmuk mert Ön török? Hogy a szavának súlya van, és elhiszik, amit mond. Ön kiváló szakember is, hiszen 1996-ban Törökországban idegenforgalmi szakközépiskolában kezdte, majd Ankarában fejlesztette tovább tudását, ahol az egyetemen magyar szakon végzett. Számos török és nemzetközi tulajdonú hotelnél, valamint utazási irodánál dolgozott. Törökországban és Magyarországon is kapott idegenvezetői képzést. 

Valóban, néha én is ezt tapasztalom. Feltételezik, hogy ismerem a piacot, és ez természetes is. De arra is figyelek, hogy a kollégáim, akik az országban bárhol kínálják útjainkat, ők is ismerjék. Így tavasszal és ősszel utat szervezek Törökországba, ahol megismerhetik a kínálatot. A térség legnépszerűbb városai és minden igényt kielégítő prémium szálláshelyei mellett a csoport betekintést nyert a vendégek által keresett 3 és 4 csillagos szállodák szolgáltatásaiba is. 

Melyik országból utaznak a legtöbben hazájába? Én azt tapasztaltam, hogy a sorrend német utasokkal kezdődik. 

Igen, az orosz és a német piacok a legnagyobbak. Németország 80 milliós piac, 4 millió török él ott, a hatvanas évektől már éltek ott, és ma már a harmadik generációs családok töltik a török tengerparton a nyarakat. 

Az Orex Travel Európa négy országában – Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország – kiutaztató tour-operátorként működik, így sokan vesznek részt a török szervezett utakon. Kívánjuk, hogy sikerüljön  a tervük és jó legyen a következő szezon is.

Fotók: Mészáros Cecília