Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.10.04
A hűvös, esős szeptember után gyönyörű napsütéses idővel köszöntött be az október. A vénasszonyok nyara – ahogy a népnyelv fogalmaz – legalább olyan sokszínű és izgalmas kulturális kínálattal várja az érdeklődőket Debrecenben, mint az 1939-ben természetvédelmi területté nyilvánított Nagyerdő.

Immár harmadik alkalommal, október 1. és 9. között rendezik a Nagyerdő hetét, a Nagyerdő Társaság, a Debreceni Értéktár Bizottság és számos más együttműködő partner szervezésében.

Egész héten át zajlanak a programok különböző korosztályok számára a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének erdei iskolájában. A programok között található az Oxigén Kupa erdei futóverseny, Az én Nagyerdőm című fotópályázat, A sün és a mókus című kiállítás is a debreceni Természettár rendezésében.

A rendezvény új eleme lesz október 6-án a Debrecen zöld értékei című szakmai konferencia, melynek keretében építészek, erdészek, természetvédelmi szakemberek fognak szót ejteni a város és az erdő viszonyáról.

Október 7-én a Nagyerdő védetté nyilvánításának évfordulójáról emlékezhetnek majd meg a résztvevők, a Nagyerdő Hetének „koronája” pedig a családi nap lesz a Sziget-Kék játszótéren. Október 10-én pedig abból az alkalomból köszönti a város a parkot, hogy 1939-ben ezen a napon nyilvánították védetté egy részét.

Szintén ezen a héten, hat napon keresztül, október 3. és 8. között várja a női témák, női fókusz iránt érzékeny közönséget az V. MagdaFeszt a Csokonai Fórumban és a Csokonai Irodalmi Laborban. A fesztivál a „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” Törőcsik Mari negyven éve a Nemzetiben című fotókiállítással nyitja meg kapuit. A tárlat november 10-ig látogatható a Csokonai Fórum egyéb programjaihoz kapcsolódóan.

Ezután, október 6-8. között a Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon közel 400 előadót köszönt Európából. A fellépők között 350 fúvóst és dobost láthat, hallhat a közönség a három magyar helyőrségi zenekarnak, továbbá az osztrák, a szlovák, a cseh és a szerb katonazenekaroknak köszönhetően.

A magyar fegyveres erők, a különböző nemzetközi zenekarok és a művészeti csoportok idén a Főnix Arénában nagyszabású show-val és haditechnika bemutatóval, a Debreceni Református Nagytemplomban emlékezetes koncerttel és a Piacutcai felvonulás keretében mutatkoznak be a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál részeként.

A következő napokban, hetekben a Nagyerdő és a női témák mellett Svájc is beköltözik egy időre Debrecenbe, hiszen egy héten keresztül lesz lehetőség közelebbről megismerni az alpesi ország történelmét, kultúráját, és természetesen gasztronómiáját is.

Bemutatják a svájci gazdasági jelenlétet is a városban, szemléltetik azokat a bilaterális kapcsolatokat is, amelyek mindig kölcsönösen támogatók voltak a két ország viszonylatában. Emellett között lesznek filmvetítések, amelyeken svájci filmeket láthatnak majd az érdeklődők és kincskereső sétákat is szerveznek, amelyeken a svájci vonatkozású helyeket fedezhetik fel a résztvevők Debrecen városában.

A gasztronómiai bemutatón az olvasztott sajtok és krémes pralinék mellett a svájci borokat is megízlelhetjük. Négy alpesi kürtös is ellátogat a cívisvárosba, hogy megismertessék országuk muzsikáját, és egy zászlódobáló művész is velük tart, hogy szórakoztassa a nagyközönséget.

A fesztiválok mellett októberben lesz lehetőség új kiállításokat felfedezni, érdemes lesz moziba is menni, hiszen egymást váltják a tematikus filmnapok és -fesztiválok, de természetesen nem lesz hiány komoly- és könnyűzenei koncertekből sem.