Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.23

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivált rendeznek Szegeden.

A koncertsorozat célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, vajdasági; bácskai, bánáti és a honi közönséget, amely kifejezi és erősíti a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát. Az október 2-ig tartó fesztiválon olyan művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik, és igazi komolyzenei ritkaságok.

A koncertek különleges hangulatát a szegedi székesegyház egyedülálló akusztikája és a Szegedi Dóm Látogatóközpont családias légköre biztosítja.

A fesztivál szeptember 22-én a székesegyházban a szegedi Solis Consort barokk estjével indult, melyen J. S. Bach és Vivaldi művei csendültek föl. A rendezvényen két további kamarazenekari koncertet tartanak. Szeptember 26-án Anasztázia Csurakova orosz szoprán, Alessandro Misciasci olasz zongorista, valamint Kokas Dóra csellista és Balog József zongorista lép színpadra. Szeptember 30-án pedig Görög Noémi és Görög Enikő zongoristákat, valamint Yoon-Hee Kim dél-koreai hegedűművészt hallhatja a közönség.

A három szimfonikus zenekari koncerten a Szent Gellért Akadémia Zenekarának fúvósai és az Anima Musicae Kamarazenekar szerepelnek, hazai és külföldi szólistákkal. A hangversenyeket Yoon Kuk Lee dél-koreai karmester dirigálja.

A fesztiválon két tudományos előadásra is várják az érdeklődőket: szeptember 29-én Párducz Árpád, Janka Zoltán és Pál József professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit, egyebek mellett szó esik majd, Dante halálának 700. évfordulójához kötődően, az itáliai költő, filozófus és a zene kapcsolatáról.

A fesztiválhoz minden évben tartozik jótékonysági rendezvény. Az eseménysorozat zárásaként október 2-án a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ad hangversenyt a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amelyet Gyüdi Sándor vezényel.