Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2022.09.22
Mi sem lehet vonzóbb egy gyermeknek, mint egy meseösvény, melynek állomásait játékos feladatlappal látogathatja végig. Aztán ott a tőle karnyújtásnyira lévő Tündérkert, ahol koboldok után kutathat, játékos rejtvényeken törheti a buksiját, önfeledten játszhat az ősfák között a lurkócsalogató játszótéren, majd a szülők unszolására megismerkedik egy vérbeli kastéllyal, a De La Motteval, ahol mellékesen meg is  szállhat.

A “hölgyek szárnyának madaras szobájába csak úrhölgyek és szolgálóik léphettek be. Urak és gyermekek nem!” – invitálja somolyogva Nagy Adrienn színésznő  jó humorérzékkel a kíváncsiskodókat sajátos hangulatú idegenvezetésén  a  noszvaji kastélyban, ahol a kor ünnepelt színésznője, Déryné is fellépett. Épp hogy befejezi a mondatot, mikor egy önfeledt kiáltás töri meg a csendet: “Végre egy hely! Apa! Te maradj kint a gyerekkel!”

Ki hinné, arisztokratáék is voltak gyerekek!

Nagy Erzsébet barokkzene specialista is megoszt velünk egy sztorit: a kastély bemutatásakor egyszer annyira meglepte korhű ruhájában a vendégeket, hogy egyikükből kibukott: “Magácska itt lakik?” “Persze,  itt ragadtam a barokk korból”. A kastélyban több különlegességre is bukkanhatunk. Az egyik például az unikornis, ami igen ritkán fordul elő kastélydíszként. A másik egy esemény: ha valaki épp Bálint napkor keveredik oda, akkor bizony köthet hivatalosan egynapos házasságot is.

Így kipróbálhatja, milyen is a házasélet. Egy napig biztos, hogy fenékig tejfel. Ha már láttuk a Bükk ölelésében megbúvó Noszvaj barlanglakásait is, kapjuk nyakunkba a lábunkat, és ugorjunk át Felsőtárkányba. Ha idejekorán leparkolunk, és sétálva közelítjük meg a gyönyörű völgyben az egykor Magyarországon élt vagy három tucatnyi dinoszaurusz parkját, hirtelen “ugatás” hallatszik. Nyakunkat behúzva körbevizslatunk, hány eb akar minket szétszaggatni. Aztán rájövünk,  csak az aranyos dínók köszöntenek minket sajátos stílusban.

A Magyarországon valaha előfordult mozgó, hangot adó 35 dínófaj lelőhelye

Ha némely törpicsek talán apu ölébe készül kéredzkedni ezek hallatán, annak elárulhatjuk, ha rávicsorog arra a behemót dinóra, azaz kimutatja a foga fehérjét, akkor a nemzetközi múzeumi minősítéssel rendelkező, izgő-mozgó dinoszauruszok reszketni fognak tőle… Így aztán peckesen, tűhegyes aprócska fogait csattogtatva sétál végig a  ösvényen a csemete, hogy aztán ugrálóvározzon, vizi dodzsemezzen, gokardozzon, és egyhamar haza se térjen. 

Másnap meg egy kis “kastélybeli” lubickolás után folytatjuk az őskalandot: ugorjunk be ősemberékhez háztűznézőbe a közelben lévő Neandervölgyi -barlangba, a Bükk déli kapujába, a hegység leghosszabb   völgyébe. De ez a hetvenezer évvel ezelőtt élt galád ősünk arra nem gondolt, hogy mi babakocsival, strandpapucsban akarunk beslattyogni hozzá, így kifejezetten élmény – mászással megközelíthető helyen
rendezte be “fényűző” lakását.

Subalyuki látogatóközpontba találkozunk csak ősapánkkal “személyesen” 

Sziklamászás előtt vagy után ne felejtsünk el beugrani a Subalyuki látogatóközpontba, ahol nemcsak ősapánkkal “személyesen” ismerkedhetünk meg, hanem a korabeli világgal, a kőmegmunkálás emlékeivel akár szakavatott idegenvezetés keretében.  Sőt kirándulhatunk akár innen, akár Noszvajról is a közelben lévő “aktuális” kaptárkövekhez. 

A Noszvaj közelében lévő Szomolyán 13 kaptárkövön 132 fülke várja a kirándulókat

Ha aztán arra merünk gondolni, hogy milyen is jó lenne egy kis borkóstoló a sok minket bizonyos fokig leamortizáló gyerek program után, nyugodtan tárcsázzuk a noszvaji Gazsi pincészetet, ahol saját házasítású borcsodáikat kóstolgatva, a gyerek meg “borkorcsolya”-sütit élvezettel majszolgatva ismerkedhetünk a borkészítés fortélyaival. Bárki, bármikor csatlakozhat a kóstolóhoz, akár menet közben is: mintha régi ismerősök  érkeznének az élvezetes nedűt kóstolók számára – azonos nyelvet beszélünk, a minőségi borét.

A kíváncsaiknak “Szézam tárulj” a borkóstolókat is vezető vendéglátó gazdának, Szögedi Sanyinak az útmutatásával.

Jöhet a száraz fehér Gyöngyharmat, a rozé 1111, a vörös száraz Test-vér akár szimultánban is, mert Szögedi Sanyi nemcsak a mesélésben  szakértő. Aztán álmélkodva körbejárjuk a hamarosan nyíló, szinte mellettük megbúvó új pincészetüket, és rögtön be is szeretnénk jelentkezni ide. Ha meg eljön a szabadság vége, ugorjunk be hazafelé menet a szihalmi Magyar-Tár-Házba, ahol csemetéink akár népi mesterséget is kipróbálhatnak, például fúrhatnak is ősi módon, nemcsak az egyes tájegységek  népviseleteivel ismerkedhetnek vezető segítségével. 

A szihalmi Magyar Tár-Ház Interaktív Élményközpontban, azaz  az egri káptalan egykori magtárában  a Kárpát-medence népi kultúrájával is ismerkedhetünk. 

Aztán majd csak azt kell egyeztetni a családi kupaktanáccsal, mikor folytassuk a kalandot. A gyereket hagyjuk ki a demokráciából, mert akkor soha se fogunk hazaérni. Pedig néha dolgozni is kellene…. 
A noszvaji Tündérkert Hotelben szálltunk, ahol nemcsak élőzenés vacsorákkal lepik meg a vendégeket, hanem lehet csatlakozni akár a babaúszáshoz, sőt a halpedikürt is ki lehet próbálni.
Fotó ls szöveg: Bodrog Beáta