Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.21
Több nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá az állam délkeleti részén, az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében.  Majd néhány nap elteltével mintegy 230 cet vetődött partra.

A helyi környezetvédelmi minisztérium azt állapította meg, hogy a csapat vélhetőleg gömbölyűfejű delfinekből áll, és úgy tűnik, hogy az állatok fele még életben van. A megmentésükre szakértők érkeztek a térségbe. Mivel védelem alatt álló fajról van szó, a minisztérium a helyi lakosokat felszólította, hogy maradjanak távol a szerencsétlenül járt cetektől.

Még kutatják az okokat, de egyelőre nem tudni, hogy az állatok miért merészkedtek a sekély vízbe.

Olaf Meynecke, a Griffith Egyetem kutatója elmondta, hogy a melegebb hőmérséklet miatt megváltozhatnak az áramlatok, és módosulhat a táplálékforrások fellelhetősége. A szakértő szerint az éhező cetek többet kockáztathatnak, és a kelleténél közelebb merészkedhetnek a partokhoz, csak hogy végre táplálékoz jussanak.

A gömbölyűfejű delfinek más ceteknél gyakrabban vetődnek partra, mert nagy csoportokban élnek, és rendkívül szociális lények. Ha egyikük sekély vízbe merészkedik, a többiek is követik.

A BBC brit műsorszolgáltató kedden beszámolt róla, hogy tizennégy fiatal nagy ámbráscet vetődött partra és pusztult el Tasmaniában. Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az államban nem ritkák a hasonló esetek. Két éve, szeptemberben 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra ugyancsak Tasmania partjainál. Az állatok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában. (BBC /MTI)