Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.15
Programokban gazdag, mozgalmas ősz vette kezdetét Debrecenben. Újra megnyitottak a város kulturális terei, ahol elkezdődött az új színházi és komolyzenei évad. A programokról Erdei Nóra küldött tájékoztatót.

A Csokonai Színház előadásai és a Kodály Filharmonikusok koncertjei mellett szeptemberben egy világsztár is ellátogat Debrecenbe egy koncert erejéig: karrierjének legnépszerűbb dalaiból és új szerzeményeiből ad válogatást a Főnix Aréna színpadán a világhírű angol zenész, Sting. Nem sokkal utána érkezik Debrecenbe a zongoravirtuóz, Havasi Balázs, aki látványos koncertshow-ját hozza el hozzánk.

Az ősz az irodalom és a kultúra évszaka, így sorra váltják egymást a tematikus fesztiválok, programsorozatok a városban. Már javában zajlik a Térey Könyvünnep, hétvégén tematikus sétákkal és épületbejárásokkal jön a Kulturális Örökség Napjai, újra lesz Templomok Éjszakája, és egy új, de annál ígéretesebb kezdeményezés: a SétaTér – Utcafesztivál a cívisházakért. Mindeközben a Nagyerdei Stadion környéke zamatos ételekkel, neves gasztroarcokkal és népszerű zenekarokkal telik meg, ugyanis immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a legnagyobb őszi gasztrofesztivált, a Zamatot.

Szeptemberben érdemes még kihasználni a kellemes, koraőszi időjárást és minél több időt tölteni a szabadban. Ehhez ideális programot kínál a város Kismacsig kiépült új kerékpárútját felavató közösségi bringanap, egy különleges futóverseny a repülőtér kifutópályáján, egy hangulatos kisvonatos utazás és erdei túra a Zsuzsi Erdei Vasúttal, vagy akár egy feledhetetlen darules a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Kolozsvárra és Marosvásárhelyre repül az Aeroexpress Regional

Szeptember 5-étől két hónapon át, heti háromszor közlekedhetünk az Aeroexpress Regional légijáratain, melyek Budapestet Kolozsvárral, Debrecent pedig Marosvásárhellyel és Kolozsvárral kötik össze.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/kolozsvarra-es-marosvasarhelyre-repul-az-aeroexpress-regional

Debreczeni ZAMAT Fesztivál

A Debreczeni ZAMAT Fesztivál 2022-ben tizenegyedik alkalommal várja vendégeit neves gasztroarcokkal, népszerű zenekarokkal és jó hangulattal.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/debreczeni-zamat-fesztival-2/

Térey Könyvünnep

Térey János költő, író születésének 50. évfordulója tiszteletére 2020-ban hagyományteremtő szándékkal alapították meg a Térey Könyvünnepet, amit azóta évről évre megrendeznek.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/terey-konyvunnep-2

A Kulturális Örökség Napjai

Idén szeptember 17-18-án rendezik a Kulturális Örökség Napjait, melynek keretében Debrecenben is számos program várja az épített és kulturális örökség iránt érdeklődőket.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/a-kulturalis-orokseg-napjai

Templomok Éjszakája

Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára és Múzeuma belvárosi templomtúrára invitálja az érdeklődőket szeptember 17-én, szombaton.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/templomok-ejszakaja-2

SétaTér – Utcafesztivál a cívisházakért

A Kulturális Örökség Napjai keretein belül utcafesztiválra hívja az érdeklődőket A cívisházakért csoport, akik azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy jobban megismertessék a nyilvánossággal jobban megismerné Debrecen épített örökségét, az egykori cívis életformát.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/setater-utcafesztival-a-civishazakert

XII. Nemzetközi Fazekas Fesztivál és XII. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál

A gazdag népi és kézműves hagyományokkal rendelkező Debrecen immár 12-ik alkalommal ad otthont a Nemzetközi Fazekas és a Debreceni Népi Kézműves Fesztiválnak, melynek helyszíne idén a Dósa nádor tér.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/xii-nemzetkozi-fazekas-fesztival-es-xii-debreceni-nepi-kezmuves-fesztival

Éjszakázzon Debrecen új színházában, a Csokonai Fórumban!

Ismét színésszé, táncossá, koreográfussá, sőt öltöztetővé és fodrásszá válhatnak a színház szerelmesei Debrecenben, sőt Debrecen új színháza, a Csokonai Fórum nézőktől elzárt helyeire is bepillanthatnak.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/ejszakazzon-debrecen-uj-szinhazaban-a-csokonai-forumban

Fókuszban a női témák: jön a MagdaFeszt

Hat napon keresztül, október 3. és 8. között várja a női témák, női fókusz iránt érzékeny közönséget az V. MagdaFeszt a Csokonai Fórumban és a Csokonai Irodalmi Laborban.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/fokuszban-a-noi-temak-jon-a-magdafeszt

Kísérletezés, neoavantgárd és egy rendkívül gazdag életmű – Búcsúzik az Alter ego kiállítás

A MODEM-ben látható Alter ego című nagyszabású kiállítás szeptember 24-én kurátori tárlatvezetéssel és meglepetés programmal zárja kapuit.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/kiserletezes-neoavantgard-es-egy-rendkivul-gazdag-eletmu-bucsuzik-az-aletr-ego-kiallitas

Kiállításajánló

Debrecenben városszerte számos kiállítás nyújt izgalmas vizuális élményt és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget szeptemberben is.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/kiallitasajanlo-2

Mozart, Beethoven, Ravel – Ősszel is felcsendülnek a klasszikusok

A Kodály Filharmonikusok az új évadban is a zeneirodalom legnagyobb klasszikusait hozzák el hozzánk hétről hétre.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/mozart-beethoven-ravel-osszel-is-felcsendulnek-a-klasszikusok

Sting ad koncertet a Főnix Arénában

A kritikusok által is elismert, teltházas világkörüli turnéja során Sting 2022. szeptember 29-én Debrecenben ad koncertet!

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/sting-koncert-a-fonix-arenaban

HAVASI Koncertshow

A világ leglátványosabb zongorashow-jaként számon tartott koncertsorozat Európa és a világ legfontosabb arénái és koncerthelyszíneit után Magyarországra látogat.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/havasi-koncertshow

Családi Bringanap – Két keréken Kismacsra

Ingyenes családi bringanapra várják az érdeklődőket szeptember 18-án, vasárnap! A résztvevők egy nagy közös tekerésen avathatják fel Debrecen legújabb, Kismacsig vezető kerékpárútját!

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/csaladi-bringanap-ket-kereken-kismacsra

Autómentes Nap

Ismét lesz Autómentes Nap Debrecenben! Szeptember 17-én, szombaton a Piac utca Kossuth és Szent Anna utca közötti szakaszán színes programok várják az érdeklődőket.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/automentes-nap

Kulturális Örökség Napja a Zsuzsival

Magyarország legrégibb keskeny nyomközű erdei kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 17-én, szombaton épületbejárással és helytörténeti túrával várja az érdeklődőket.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/kulturalis-orokseg-napja-a-zsuzsival

WIZZ AIR DEBRECEN AIRPORT RUN

2022. szeptember 25-én ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Debrecen International Airport Kft. és a Sportcentrum közös szervezésében a Wizz Air Debrecen Airport Run névre keresztelt futóverseny.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/wizz-air-debrecen-airport-run

TIPP

Fedezd fel Debrecent! – Városnéző séta a Munkácsy-trilógia megtekintésével

Szeptemberben is folytatódnak a belvárosi városnéző séták Debrecenben. A résztvevők helyi idegenvezető segítségével járhatják be Debrecen történelmi belvárosát és ismerhetik meg annak nevezetességeit.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/fedezd-fel-debrecent-varosnezo-seta-a-munkacsy-trilogia-megtekintesevel

Darunéző túrák a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Már ezres nagyságrendben gyülekeznek a darvak Hortobágyon – a héten elkezdődnek a darunéző túrák a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Bővebben: https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/darunezo-turak-a-hortobagyi-nemzeti-parkban

Debrecen további turisztikai híreit és programajánlatait a https://visitdebrecen.com/hu web-, valamint a https://www.facebook.com/VisitDebrecenOfficial és https://www.facebook.com/TourinformDebrecen Facebook-oldalakon található..