Szerző:
Papp Noémi
Megjelenés:
2022.09.08
Ma már nem titok, hogy egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nincsenek kitéve az időjárás változásának, tűrik a meleget, a szárazságot, és valóban táplálni tudják az embert. Ha Alsó-Ausztriában járunk, számos farmot felkereshetünk, amelyek már ebben a szemléletben gazdálkodnak, ráadásul nyitottak az érdeklődők előtt.

A klímaválságra nem lehet elég korán felkészülni, és ezt Ausztriában  Alsó-Ausztrianagyon komolyan veszik. A Böchzelt mini-kiwi gazdaság Marchfeldminikiw kísérletképpen egy ázsia gyümölcsöt honosított meg, ami néhány év után már termőre fordult. Miért? Mert látták az egyre aszályosabb nyarakat, az öntözés megdrágulását, és előre néznek, mi lehet itt tíz vagy húsz év múlva.

Akkor ültetni már szinte késő, előre kell gondolkodni! Ez a gyümölcs itthon kevésbé ismert: a mini kiwi nem szőrös, ízre ugyanolyan finom, mint az ismertebb, nagyobb változata. Aki nem nyersen fogyasztaná, keresse a gazdáknál a belőle készített likőrt, lekvárt vagy mustárt. A gyümölcsöt ősszel lehet majd szüretelni, ha a következő hetekben tervez erre kirándulni, mindenképp nézze meg a saját szemével.

Gomba terem az üvegben!

Az Edlinger gazdaságban Edlingers már super-foodként szerepel az ördögszekér gomba, és luxus termékké nőtte ki magát az egész évben termő eper. A hagyományos zöldségeket és gyümölcsöket lassan kiszorítják a különlegesek: vagy bő legyen a termés és bárki meg tudja venni, vagy relatív kevés lesz ugyan a hozam, de különlegességet kínáljon cserébe.

Mindig lesz egy vékony társadalmi réteg, akinek nem számít a pénz. Ebben a gazdaságban az is szempont, mi mekkora felületet igényel ahhoz, hogy megéljen, a többször szüretelhető gomba egy üvegben is megél, ez kitűnő példa erre a szemléletre.

Maga az egészség

A Covid idején minden gyümölcs, aminek a C-vitamin tartalma magas, értékesebbé vált. Így a homoktövis is, ami szupergyümölcs és a citromhoz képest minimum ötszörös szorzóval rendelkezik. Ez sem véletlen választás, a gazdaság felmérte a keresletet és a terep adottságait, például a magas napsütéses órák számát. A gyümölcs préselve, italként almával lágyítva, lekvárként akár ginnel vagy fahéjjal ízesítve is kapható. A natúr joghurtba elég egy kiskanálnyi pötty, és máris megvan a napi adag C-vitamin a szervezet számára. A gazdaságot Marchfeld Bio-Sanddorn néven keresse.

Miért van tisztás az erdő közepén?

Az, hogy Morvamezőn fontos a növény- és állatvilág, több szempontból is tetten érhető. A  Donau-Auen Nemzeti Parkot Nationalpark Donau-Auen zöld aktivisták védték meg az ipari vagy egyéb beruházásoktól, így maradhatott meg Közép-Európa utolsó nagy ártere. Megmentve ezzel például az itteni nagyobb hódállományt.

Az állatokról tévesen gondolják, hogy kártékonyak és fapusztító életmódot folytatnak – árnyalta a képet a helyi természetvédelmi őr. Rágnak fákat, építkeznek, de ezt sosem olyan mértékben teszik, hogy valódi károkat okoznának.

Érdekes jelenség, hogy az erdőben sétálva számos tisztást láthatunk – ennek egyik oka, hogy a Habsburg időkben – a vadászatok alkalmával ide űzték az állatokat, hogy könnyebben lehessen lepuffantani őket – és bár szóba került a fásítás, több száz év alatt olyan ökokultúra, növényzet jelent meg a tisztásokon, hogy azokat óvva inkább ez a fajta, maradjon így – “tereprendezési” elv érvényesült.

Barokk kastélyban a tartományi kiállítás

Csak egy napos kirándulást tervez? Akkor Marchegget ne hagyja ki! Sajnos ősszel a legérdekesebb látnivaló már Afrikába tart – itt ugyanis különleges madár kolónia él tavasztól őszig: Közép-Európa legnagyobb fán költő fehér gólyái. A hatalmas fákra, de kéményekre, tetőre épített fészkek már üresek,  ám akár szeptemberben is rácsodálkozhatunk, hogy egy több évtized alatt épített 5-600 kg-os is lehet! Kívül hatalmas ágak, belül puha fekhely jellemzi, a kastély udvarában néhányat megtekinthetünk.

nfd

Ha ennél is többre vagyunk kíváncsiak, keressük fel a tartományi kiállítást Niederösterreichische Landesausstellung (Niederkösterreich Landesausstellung), amit ebben az évben épp itt rendeztek meg. Morvamező történelme és élővilága egy barokk kastély számos termében – mi lehet ennél kedvezőbb? Kilenc tematikus pontban elevenedik meg a Habsburgok története és a hely természeti csodája.

Tipp: Ha mégis megszállna, a Küssler birtokot Winzerhof Küssler, üsse be a GPS keresőbe. A helyi borgazdaság különleges szálláshelyet kínál: hatalmas fahordókban alakították ki a szobákat.

Weinviertel Tourismus GmbHAlsó-AusztriaNiederösterreich – Einfach erfrischend.

EdlingersWinzerhof Küssler, WeinviertelMarchfeldminikiwiNationalpark Donau-AuenNiederösterreichische Landesausstellung