Avatar photo
Szerző:
Dunay Csilla
Megjelenés:
2022.08.09
Immár 14. alkalommal kerül sor az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István királyunk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A Magyarország Tortája címet idén Karikó Orsolya Nagykőrösi kézműves kreációja nyerte.

A győztest az ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta hozzávalói közt találunk mogyorót, csokoládés fahéjat, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselével, így kényeztetve érzékeinket.

A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó. De a cukorbetegekre és a reformkonyha követőire is gondoltak egy másik ”csodával”. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortája lett.

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A Nagyi kedvence szeletenként mindössze 233,8 kalóriát és11,9 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz, ezért csak mérsékelten emeli a vércukorszintet. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják tízóraira, vagy ebéd mellé desszertként – mondta a bemutatkozás zárásaként Gyuris László, aki azt is elárulta, hogy a névvel nagymamája előtt tiszteleg, aki sohasem dorgálta meg, bármi rosszat is csinált a konyhában.

Ugyan a finomságokkal kezdtük, de azért „komoly” étkek is várják majd az Ízek Utcájának látogatóit. Az esemény idei főszereplője a gabona, s közel 200 ember főzi a Duna parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, mint a bogyiszlói csülkös pacalt, vajdasági-, roma-, csángó teleket, szatmári töltöttkáposztát, Karcagi birkapörköltet, csiptetett ponty és sok más halkészítményt, sparhelten sült lepényt, langalló, töltött lángost.

Az Ízek Utcája megálmodója, Novotni Antal sorolja az eltelt 14 év eseményeit: – Visszatérő barátainkként érkeznek olyan főzőasszonyok és emberek, akik nem a professzionális konyhaművészet frontjától érkeznek, de tudásuk és ételeik felveszik velük a versenyt, szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételt, ételfőzési eljárást mutatnak be. Így idén a Felvidékről, Mátyusföld izgalmas káposztalevese és mákos pogácsája, Kárpátaljáról egy remek borsos leves érkezik.

Nagymuzsaly községből kiváló házi szilvalekvárral készült fánkot is sütnek majd. Nagyon kedvelt a moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat, akik szőlőleveles töltikét – ott úgy nevezik húsos galuskát – készítenek. Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott Karcagi birkapörkölt, és a roma ételek egy klasszikusa, a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal. A Vajdaságból a dél- dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével érdemes megismerkedni.

No és itt lesznek a zseniális péktermékek. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke részletesen ismertette a sajtótájékoztató résztvevőivel, hogy a szakértő szakmai zsűri milyen kritériumok alapján döntött az Év kenyeréről, melyet az idén három kategóriában hirdették meg: Szent István napi kenyér – hagyományos búzakenyér -, Innovatív kenyér és sétáló sütemény kategóriákban. Ez utóbbi kategória újdonság az idén, és célja, hogy a közönség sétálva is élvezhesse a sütőipari termékeket.

Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének örökös tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja, a zsűri elnöke ismertette a verseny folyamatát, majd egy díjkiosztóval zárta az eseményt.

A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, ami felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri.

A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremén termő batátát használta fel. A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. Díjazott lett egy csodálatos, szilvalekvárral töltött Sétáló sütemény.

A teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs a mórahalmi pékség terméke. Hagyományosan idén is kiemelt figyelem jut a családosokra. A legfiatalabb látogatóknak tálalják az Aprónépek Vigadóját a Várkert Bazár multitermében. Számos, remek bábtársulat előadásával, igazi mesemondókkal, kézművesekkel és a nyitónapon Halász Judit koncertjével. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat.