Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.06.15
Szombaton Fülekre látogat a háború előtti időszak legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya, a "Zöld Antal" ("Zeleny Anton") által húzott nosztalgiavonat, amely a több mint 150 éves, Zólyom-Fülek útvonalon közlekedik majd - közölte a Füleki Vármúzeum. A vonat érkezésekor és délutáni indulásakor az állomáson a Traditional Dixie Stompers jazz-zenekar játszik.

A “Nógrádi Expressz” utasai meglátogathatják a füleki várat, a Városi Honismereti Múzeumot, a római katolikus templomot és a ferences kolostorban berendezett kiállítást. A történelmi vonatra vásárolt jegy felmutatásával ingyenes a belépés.

A várban tárlatvezetéssel várják a látogatókat, ugyanúgy, mint a várhegy alatti légvédelmi óvóhelyen.

A templomot és a kolostort csak vezetés keretében lehet megnézni 14 órától, a Városi Múzeum állandó és időszaki kiállítása egyénileg is látogatható.

A nap folyamán nógrádi regionális termékeket is lehet vásárolni a helyi termelőktől.

A Zólyomból induló vonat megáll Gyetván, Kriványban, Lónyabányán és Losoncon. A vármúzeum tájékoztatása szerint a fülekiek érdeklődés esetén vonatozhatnak a teljes útvonalon, illetve valamelyik szakaszán. A vonatnak lesz egy Fülek-Losonc-Fülek közlekedési útvonala is, amelyre külön jegy váltható.

A rendezvény főszervezője a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Ügynöksége. Társszervezője Fülek város és a Füleki Vármúzeum.