Avatar photo
Szerző:
Bodrog Beáta
Megjelenés:
2022.01.30
Mackófarsangra plüssmacikat ölelő vagy hátizsákként cipelő lurkók szapora lépésekkel igyekeztek szombaton már nyitás körül is a Fővárosi Állat-és Növénykertbe. Apa, anya alig győzte követni a kis lelkes palántákat. Ez az állatkert felé tartó iparkodás folytatódott a délelőtt folyamán is, sőt a korai ebéd után is.

A számítását mindenki megtalálta: az, aki mackóetetést, fókakalandot, jegesmedvét ebéd közben akart látni. Az, aki pillangóvá, tigrissé vagy bármilyen vágyott állattá szeretett volna változni egy kis arcfestés segítségével. Az az aprócska, aki tátott szájjal, ragyogó szemmel játszhatott anyuval, apuval, nagyival a neves Kerekítő foglalkozások zenés forgatagában, rá-rácsodálkozva a mondókákra, a zenére, a hangszeres játék dallamára, a nekik igen tetsző mozgásformákra.

De az sem panaszkodhatott, aki kézműveskedhetett: az előkészített álarcokat magának dús fantáziával feldíszíthette csillogóbbnál csillogóbb állat- és növényformákkal, tollal, díszekkel. De volt érdekfeszítő
előadás is a nagyobbaknak, sőt kiállítás is „Bocs, van egy perced?” címmel.

Macipofi arcfestés a barlangteremben

A Főkapu téren zajló óriásbábos utcaszínház jelenetein a felnőttek is jókat kacagtak. A humoros vásári kikiáltó bemutatta a jóképű Csülök Cucut, a karácsonyi kocsonya egyetlen túlélőjét,.a tavalyi húsvéti sonka menekültjét, a súlyos testi sertést, azaz kövér disznót, aki mágikusan a szemünk előtt fogyott le rabul ejtő táncát követően pillanatok alatt. De a lelkes Csülök Cucu követők a felvonulás előtt vagy után nyomozhattak is izgalmas állomásjátékok keretében.

Kerekítő manó mondókás mókája a barlangteremben

Mindeközben persze felkerestek a mindent tudni akarók egy- egy ismeretlen ismerőst is.

“Olyan a feje, mint egy vírus!- mondta az egyik néhány éves szakértő lurkó megpillantva a koronásdarut. Érdekes megállapítás. Azt mutatja, hogy a mai gyerek jobban ismeri a hírhedt vírus kinézetét, hiszen minden fórumon ez özönlik feléjük mint egy-egy ritkábban látott állatét.

Az egykor nálunk is őshonos fakó keselyű ismerkedik a “betévedő” látogatókkal a röpdéjében

Az egykor nálunk is őshonos fakó keselyű ismerkedik a “betévedő” látogatókkal a röpdéjében

Egy éve már az óvodában is meséltek a Coronáról a nagycsoportosok a kicsiknek teljes szakértelemmel,
hiszen kik is értenének jobban ehhez a témához, mint az ovisok. Ezért is fontos a mai felfordult világban, hogy kicsik és nagyok, családok és társaságok belefeledkezhessenek a természetbe, közelebbi ismeretségbe
kerülhessenek az állatokkal köszönve ezt a állatkertnek, a Mackófarsangnak, sok mókával és kacagással. Addig sem a fejük fölött függő Damoklész kardjára tekintenek..

Ennél jobb helyre nem is lehetett volna jönni. Ugyanis a napokban került napvilágra az a keblünket dagasztó örömteli hír, hogy Európa 126 vezető állatkertje közül a 15. helyre lépett elő a négy évvel ezelőtti előkelő 17. helyéről a Fővárosi Állat- és Növénykert .Ez a Zooscape 2020 – Sheridan’s Handbook of Zoos in Europe 2015-2030 című, a múlt év legvégén megjelent könyvben olvasható fehéren-feketén.

Medvelesen

Hogyan keletkezett ez az értékelés? Az idős Anthony Sheridan az üzlettől visszavonulva új életcélt tűzött ki maga elé: végigjárja újra és újra Európa állatkertjeit, és egy saját maga által kidolgozott összetett pontozási rendszer alapján értékeli is a látogatói élményeket, a szolgáltatásokat, az ott folyó szakmai munkát stb.

Nagyra értékelt művében a fővárosi zoo olyan nagy állatkerteket és -parkokat előz meg, mint a koppenhágai, a berlini, az amszterdami, a hamburgi, a londoni, az antwerpeni a barcelonai, a két párizsi és a tenerifei LoroParque (!). Méltán lehetünk rá büszkék.

Fotók: Nigicser Bálint