Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.12.27
A Debreceni Állatkert az ünnepekhez és az év végéhez közeledve is újdonságokkal, köztük jelentős természetvédelmi értéket képviselő különleges jövevényekkel várja látogatóit; legutóbb egy laysani réce érkezett hozzájuk a csehországi Ostrava állatkertjéből.

A Debreceni Állatkert az ünnepekhez és az év végéhez közeledve is újdonságokkal, köztük jelentős
természetvédelmi értéket képviselő különleges jövevényekkel várja látogatóit; legutóbb egy laysani réce érkezett hozzájuk a csehországi Ostrava állatkertjéből.

Az idei kelésű fiatal tojó karanténját követően csatlakozott az intézmény minden eddiginél gazdagabb récegyűjteményének többi tagjához, akiknek társaságában jelenleg az Afrika-röpde külső volierében tekinthetik meg a látogatók. A remények szerint a jövőben gácsér is érkezhet hozzá, így a sikeres szaporulat is kilátásba kerülhet.

Az egykor a hawaii szigetvilág valamennyi tagján megtalálható laysani réce (Anas laysanensis) ma kizárólag Laysan mintegy 350 hektáros szigetén endemikus. Viszonylag gyengén repül, és ritkán úszik; közlekedni sétálva vagy futva szokott. Dél körül pihen, tápláléka után este kezd kutatni. Érdekes táplálékszerzési módszere, hogy kitátott csőrrel szalad át vízilégyrajokon minél több egyedet elkapva.

A tőkés récéére emlékeztető hangját szinte csak udvarláskor hallatja. A gácsérok gyakran heves küzdelembe bocsátkoznak a tojókért; a párzásra ősz végén vagy tél elején kerül sor, a tojásrakásra pedig április és augusztus között. A költést kizárólag a tojó végzi.

Megmaradt természetes állományának kis egyedszáma, továbbá az invazív fajokkal és a klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottsága miatt a faj súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe is.

A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel jelenleg csak Debrecenben találkozhatunk vele.