Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.28
Nemcsak az emberek, de a kutyák társas kapcsolatai is megsínylették a koronavírus miatti lezárásokat. Bécsben tele vannak a kutyaiskolák, mert sok négylábú korrepetálásra szorul szociális viselkedésből. A Bécsi Gazdasági Kamara és az Állatvédelmi Hivatal közös akciót indított, így segítve a kutyák és emberek békés egymás mellett élését az osztrák fővárosban.

Arthur, a kétéves labrador az egyik bécsi kutyaiskola diákja, akit a társas viselkedést fejlesztő feladatokkal szoktatnak vissza a mindennapi szituációkhoz. „Mivel a lezárások alatt megszűntek a szociális kapcsolatok, Arthur ma megretten a sok embertől, ha például bemegyek vele egy bevásárlóközpontba” – meséli a gazdája.

„A koronavírus miatti korlátozások miatt a kutyák főleg azokban a helyzetekben viselkednek bizonytalanul, amikor emberekkel és fajtársakkal találkoznak. Ilyen például az étteremlátogatás, az utazás tömegközlekedési eszközön vagy az olyan helyek, ahol hirtelen sok ember veszi körül őket.

A lezárások alatt egyszerűen nem tudták gyakorolni, hogy miként kell viselkedni ilyen körülmények között – magyarázza Elisabeth Mannsberger az azonos nevű kutyaiskola trénere és a Bécsi Gazdasági Kamara szakmai csoportjának szóvivője. Célzott gyakorlatokkal azonban ismét hozzá lehet őket szoktatni a hétköznapi szituációkhoz és a helyes viselkedéshez.

Hunde in der Stadt

A Tierschutz Austria nevű állatvédő szervezet tapasztalatai szerint június közepe óta négyszer annyi háziállatot – főleg kutyát – adtak le a menhelyeken, mint előtte. A lezárások alatt ugyanis sokan vettek magukhoz olyan kedvencet, akire most mégsincs idő. Ráadásul az állatok nagy része kölyökként került a gazdájához, akik közül viszont sokan nem rendelkeztek elég tudással a kutyák neveléséről és viselkedéséről.

Az állatvédők éppen ezért széles körű tanácsadással és konkrét megoldási javaslatokkal igyekeznek megelőzni, hogy az állatok a menhelyen kössenek ki.

Ugyanezzel a céllal indított közös akciót júliusban a Bécsi Gazdasági Kamara és a Bécsi Állatvédelmi Hivatal is. Aki augusztus végéig bejegyzett kutyatrénernél foglal képzést, az kedvencével egy éven belül kedvezményesen végezheti el az alapképzést, és szerezheti meg a „Vizsgázott városi kutya” címet. Ezzel ráadásul mentesül a következő évi ebadó alól.

Az akció célja, hogy a pandémia alatt beszerzett kutyák utánképzésével elősegítsék állatok és emberek békés egymás mellett élését a városban és megakadályozzák, hogy a problémás viselkedésű négylábúak a menhelyekre kerüljenek.

Képaláírás és copyright:

Arya gyakorol © Hundeschule Mannsberger

Kutyával a városban © TQW / Houdek