Szerző:
Papp Noémi
Megjelenés:
2021.08.16
Külön városnéző sétát érdemelnek azok a mini szobrok, amelyeket úgy kell felkutatni, hiába tudjuk a pontos címüket. Erre vállalkozott néhány középiskolás, akik a turisztikát választották jövőjüknek.

Az Ungváron született Kolodko Mihály kiléte sokáig titokban maradt, engedély, jóváhagyás nélkül jelentek meg apró köztéri szobrai. Ajándékba adta őket a városnak és lányainak, akik – akárcsak ő gyerekkorában – imádják a magyar mesefigurákat. A gerillaszobrász majd két év után fedte fel magát, addig a fővárosiak csak örültek és találgattak: ki helyezi ki az apró szobrokat a városban.

Rögtön siker lett Mekk Elek szobra (2018), pedig nem csak a mesefigura emléke miatt született. Ezen a téren néhány éve még ügyes kezű mesteremberek és néhány kontár is árulta tudását. Aztán a szobrok száma csak nőtt, kikerült Liszt Ferenc (2018), vagy a piszoár (2018).

Ha az egész várost bejárni nincs időnk, válasszunk kisebb szoborkereső túrát!

A diákok felkészültek Vágó Erika (Lupus-Travel) szakmai gyakorlati oktató arra vállalkozott, hogy idén a turisztika iránt érdeklődő, azt tanuló diákokat a nyári gyakorlat alatt mentorálja. Már több városnéző túrát is szervezett nekik, azzal a szándékkal, hogy a nyári gyakorlat száraz tematikáját színesebbé tegye. Az előre kiadott látnivalókból, témakörökből maguk a hallgatók is felkészülnek, így júliusban egy ilyen túra lett a Kolodko szoborok nyomában.

A három diák lelkesen készült fel (BGSZC Békésy György Technikumból Szilágyi Fanni és Kotricz Dávid, BGSZC Pestszentlőrinci Technikumból Tutor Evelin) – és ha már keresték a szobrokat, egyéb látnivalókat is megcsodáltak, bemutattak egymásnak.

A sétát a Blaha Lujza térről indították és rögtön meg is álltak a New York kávéház előtt. Nem csak a legendás épületről esett szó, hanem megkeresték az első szobrot is: a Búvárt (2019). Mint kiderült, a kulcsot tartó figura Molnár Ferenc tettét idézi, a legenda szerint, amikor 1894-ben megnyitott az intézmény, kulcsát a Dunába dobta, hogy soha ne zárhassák be. Erzsébetvárosban (7. kerület), még további szobrok is fellelhetők: A tizennégykarátos autó, a Noé bárkája, Roth-Miksa emléklámpa…

Pipa, zongora, vasárnap

A városnézés második pontja a Kispipa vendéglő volt, amelynek falán újabb Kolodko szobrot fedezhetünk fel. Seress Rezső, a híres zeneszerző, énekes alakját idézi, aki a Szomorú vasárnap című dalával lett világhírű. Nem messze innen született a Dob utcában és számos alkalommal játszott a vendéglőben.

– Ha megnézzük a szobrot, maga a zongora egy pipában helyezkedik el, a félbevágott pipafej két oldalán pedig maga a színházi függöny jelenik meg. A pipából felszálló füst maga a modern jel, a wifi – amivel akár meg is hallgathatjuk a híres számot – egészítette ki Erika a hallgatók bemutatóját.

A kis csoport a helyszínen még beszélgetett a kóser ételekről, a gasztronómiáról, hogy kicsit kapcsolódjanak a tananyaghoz is, miért fontos ismerni az idegenforgalomban dolgozóknak az egyes népcsoportok étkezési szokásait, hagyományait.

Miért biciklivel?

A túra résztvevői ezek után a Károly körút felé vették az irányt. A diákok bemutatták a Dohány utcai zsinagógát, beszélgettek a vallásról és magáról az épületről, az azt körülvevő kertről. A zsinagóga történetéhez jól illeszkedik a következő szobor – ami Herzl Tivadart ábrázolja.

Az alakját azonban nehéz megtalálni, annyit segítünk, hogy a trolivezetéket tartó oszlopot is nézzük meg alaposan! A szobor egy fénykép alapján készült, ahol Herzl Tivadar egy kerékpár mellett áll. A diákoknak nagy élmény volt felfedezni, hol is van pontosan.

Oktatójuktól azt is megtudták, ha a szobrocska mögé néznek akkor bár ma a Zsidó Múzeumot
látják, valamikor ott állt a zsidó állam megálmodójának szülőháza.

A séta első szakasza lezárult, de hamarosan folytatják a Szabadság tér és környékével!

Fotók: Papp Noémi