Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.11
Ugyan a cím májust ígér és a hagyomány szerint májusban rendezték volna meg a Sajtmajálist Nagyegyházán, de a pandémia miatt idén szeptember 4.én és 5-én tartják meg. De a címét nem változtatják meg, mert ez már hívó szó lett.

A szervezők, a csellóművész Ribli Ilona és férje Kolozsvári Mihály arról értesített minket, hogy a két évvel ezelőttihez hasonlóan a kézműves sajtkészítők és egyéb kézzel készített portékákat áruló ügyes “háziasszonyokat” hívják meg.

A kemencében elkészítik a most már hagyományossá vált nagyegyházi rakott puliszkát, amely korábban még az Erdélyből érkezett sajtosok elismerését is kivívta. Mellette palócleves, sztrapacska és gulyásleves is készül.

A kulturális műsorban – arculatukat tükrözve – mindkét napon kis komolyzenei koncert is lesz. Szombaton a Danubius vonósnégyes muzsikál, vasárnap pedig Ribli Ilona és fia cselló duót játszik.

A tervek szerint fellép még a Vértes Natúr Kürt együttes, Szokolai Dongó Balázs, a biatorbágyi népi énekes gyerekek, a bicskei Csillagszemű és a vértesacsai Rezeda néptáncegyüttesek, a Kassai-féle “Brázik-törzs” lovasíjász csapata.

A szombat esti táncházat az erdélyi származású Könczey Árpád zeneszerző, koreográfus és felesége Plugor Judit tánctanárok tartják.

Sajtosoknak lesz közönség díj és egymás közötti szakmai díj, gyermekeknek sajtos rajzverseny és sajtos meseverseny, fajátékok, ügyességi játékok, állatsimogató valamint lovaglási lehetőség.

A szervezők remélik, hogy sok érdeklődő lesz a sajtmajálison. Úgy legyen.

Fotók: Bódi Ágnes