Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.07.06

A klímaváltozás hatására a természetesnél gyorsabban változnak a környezeti viszonyok, így a szakemberek erdőnevelő munkája, aktív segítsége kell ahhoz, hogy az erdők alkalmazkodni tudjanak, és fennmaradhassanak.

A térség agráriumának szerves része az erdőgazdálkodás hagyománya, ez abból is látszik, hogy a magán- gazdálkodók az északkeleti megyék után itt telepítik a legtöbb új -erdőt.

Ezzel nemcsak a saját gazdálkodásukat teszik stabilabbá, hanem jelentősen hozzájárulnak az ország környezeti állapotának javulásához, a karbonsemlegességi célok eléréséhez.

Az erdőgazdaság ökoturisztikai fejlesztési programjának köszönhetően az elmúlt évtizedben megnőtt a térség vonzereje és látogatottsága.

A Kaposvár melletti Gyertyánosi parkerdő évente több tízezer ember számára nyújt egészséges kikapcsolódási lehetőséget. Az idei nyári szezonra a felújított turistaházak átadásának dömpingje várható, jelenleg körülbelül negyven épület fejlesztése zajlik.

Ezen a vidéken könnyebb és nehezebb túraútvonalak is várják az aktív turizmust kedvelőket, valamint nagyobb létszámú társaságoknak is minden adott ahhoz, hogy kikapcsolódhassanak.

A szállást és környezetét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 21,5 millió forintos támogatásból korszerűsítették.

A kulcsosház két különálló szobájában 12 főt tudnak elszállásolni, amit az elmúlt időszakban már birtokba is vettek a turisták. A háztól kicsit távolabb a legendás Négy testvér forrás, avarkori ásatás és erdei tornapálya, valamint egy horgásztó is várja a természetjárókat.

Fotó: Pogonyi Dávid

Forrás: Agrárminisztérium