Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.30
A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien és projektpartnerei 2019. júniusában állítottak forgalomba két önvezető elektromos buszt Seestadt Aspernben, hogy két éven át valós körülmények között teszteljék a technológiát. A kísérleti időszak 2021. június 30-án ért véget, és egyelőre nem folytatják.

„A projekt rávilágított arra, hogy a személyszállításban még nagyon hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy autonóm járműveket tudjunk alkalmazni” – vonta le a következtetést a Wiener Linien ügyvezetője, Günter Steinbauer.

„Mindenesetre a Wiener Linienből, az Austrian Institute of Technologyból, a Közlekedésbiztonsági Kuratóriumból, a TÜV Austriából, a Siemens Mobilityből és a Navya járműgyártóból álló konzorcium nagyon hasznos adatokhoz jutott a további fejlesztésekhez” – tette hozzá.

A kísérleti projekt két éve alatt a két önvezető elektromos busz több mint 12 ezer kilométert tett meg 20 km/h-ás csúcssebességgel és maximum 11 utassal a fedélzetén.

Több mint nyolcezer utas egyébként Ausztria különböző részeiből, illetve a környező országokból érkezett, hogy kipróbálhassa az önvezető járműveket.

A Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben menetrend szerint közlekedő járművek leginkább jó időben működtek kifogástalanul, az időjárás könnyen kifogott rajtuk – télen és nyáron egyaránt.

Erős szélnél, enyhe havazásnál, kiadós esőzésnél és ködben gyakran kellett beavatkoznia a fedélzeten utazó operátornak és kézi vezérléssel tovább irányítania a járművet.

Éppen ezért, a projekt lejártával a két kis Navya busz a Wiener Linien leopoldaui garázsában marad és itt várják meg, hogy a gyártó visszavigye őket Franciaországba.

A Wiener Linien azonban továbbra is szemmel tartja a piacot és amint jelentős előrelépés történik a technológia terén, újabb önvezető járművek után néz.

Képaláírás és copyright:

Önvezető busz Seestadt Aspernben © Wiener Linien / Robert Peres