Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.05.18
Elindult 2021 márciusában a bécsi „javítási kupon"-akció második szakasza is. A program célja, hogy a városlakók ne dobják ki automatikusan elromlott tárgyaikat, inkább vigyék el megjavíttatni őket.

Ehhez a főváros anyagilag is hozzájárul egy kupon formájában. Két hónap alatt már 7.600 tárgy kapott második esélyt, többségében latopok és mobilok.

Bécs 2020 szeptemberében indította el „Reparaturbon“ nevű akcióját, amely azonnal óriási siker lett. A program célja, hogy a városlakók ne dobják ki egyből az elromlott tárgyaikat, inkább vigyék el megjavíttatni őket. Ehhez pedig „javítási kupon“ formájában nyújt pénzügyi segítséget a főváros.

A javítást 100 euróig, a költségbecslésnél felmerült költségeket pedig 45 euróig állja Bécs. Így nem csak a gazdaság lendül fel, de rengeteg felesleges hulladékot is meg lehet spórolni.

A program sikerére való tekintettel idén márciusban elindították az akció második szakaszát, amely 2021. június 30-ig tart.

Április végéig összesen 7.000 kupont vettek igénybe a bécsiek, ebből 6.500-at javításra, 500-at pedig a javítás előrelátható költségeinek felbecslésére váltottak be.

Az esetek 95 százalékában tehát az adott tárgyat meg lehetett javítani. Összesen 7.600 eszköz kapott új esélyt egy második életre (egy kupon több tárgy javítására is érvényes lehet), ezek 64 százaléka elektronikai cikk volt, főként laptop és mobiltelefon.

A többi esetben a kupont biciklik, hangszerek, ruhák javítására illetve például késélezésre használták fel. A javításoknak köszönhetően átszámítva mintegy 180 tonnával kevesebb szén-dioxid termelődött. A költségfelmérési támogatást főleg a lakóingatlanokban szükséges felújításokhoz vették igénybe a bécsiek.

A javítási kuponokat immár 66 erre szakosodott vállakozásnál lehet beváltani. Olyan cégek csatlakozhattak a kezdeményezéshez, ahol a dolgozók fele javítási feladatokat lát el, illetve amelyek legalább háromféle terméket árusítananak.

A Reparaturbon akció hivatalosan 2023-ig fut, erre a főváros tavaly összesen 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el.

Képaláírás és copyright:

Cipőt is lehet javíttatni © PID/VOTAVA