Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.05.16
A Debreceni Állatkert május 1-i újranyitásával visszatért az Állatok akcióban program valamennyi eleme, köztük a Katta-sétány is, ahol a látogatók testközelből találkozhatnak a mindig kíváncsi és olykor pimasz gyűrűsfarkú makikkal.

A közönségkedvenc csapat évről évre új utódokkal lepte meg a nagyközönséget, és annak érdekében, hogy ez így maradjon, a zárvatartás alatt az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében a katták egy része másik állatkertbe költözött, a helyükre pedig négy, remek genetikájú nőstény érkezett. Az új jövevények az érkezés utáni karanténidőszak leteltével fokozatosan ismerkednek meg a Nagyerdő fái alatt már otthonosan mozgó társaikkal, akikkel a nyár végéig összeszokott csapatként minden nap 13:00-tól és 15:00-tól várják majd vendégeiket.

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, nőstények által dominált csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ő tölti a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutat. Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartozik, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint 2000 és 2017 között 95%-kal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a befogások következtében.

Így a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön. A jelen körülmények között különösen fontos tehát, hogy az állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, ezért is volt szükség az eddig – és a remények szerint a jövőben is – rendszeresen szaporodó debreceni csapat állományújítására.