Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.04.25

A 132 napos hazai síszezon akár lehetett volna hosszabb is. Azonban a karácsony előtti rövid, de igen enyhe időszak miatt 2020. december 22-26. között hazánkban egyetlen síterep sem lehetett nyitva.

Ezzel a nappal zárul a hazai síszezon – nyilatkozta a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter Síelj itthon! oldalán Fehér Gyula, a klaszter elnöke.

Eplényben 2020. november 25-én indult a síszezon és Mátraszentistvánban a jó időnek köszönhetően április 10-én még síelhettek a sportolni vágyók.

Az idei síszezon több, mint négy hónapos volt.

Üzemnapok tekintetében a második helyet Mátraszentistván nyerte: 87 nappal, tehát csaknem 3 hónapos síszezont tudhat magáénak.

További három síterepen vannak hógyártó

kapacitások, ezeken a síterepeken is jó szezon zártak: Sátoraljaújhely (59 nap), Kékestető (45 nap), Visegrád (40 nap). Nyitva tartási adatok forrása.

Bánkút az egyedüli síterep, mely hóágyúk megléte nélkül is kinyithatott. Igaz, itt a síszezon összesen csupán 17 napot jelentett. Remélhetőleg hamarosan végre itt is kiépülhetnek a hópótló berendezések. Amennyiben ezen a rendkívül jó téli klímával rendelkező helyszínen megvalósulnak a technikai beruházások, akkor sokak számára okozhat kellemes meglepetést a havas napok számának növekedése.

Akár újabb országos rekordok is megdőlhetnek Bánkút bekapcsolásával.

A hat különböző síterep idén valóban a Síelj Itthon! szlogen alatt tudott jól üzemelni, hiszen a pandémia miatt a külföldi síelési lehetőségek erősen korlátozottak voltak. Nagy volt az érdeklődés a hazai síterepek iránt!

A látogatók száma is rekordot hozott: országosan több, mint 150 ezer síbérlet fogyott.

A legtöbben Eplényben, a Síarénában (mintegy 70 ezer síbérlet), illetve Mátraszentistvánban a Síparkban (mintegy 50 ezer síbérlet) sportolhattak.

Az összárbevételek annak ellenére jelentősen megugrottak, hogy a vendéglátói árbevételek jelentősen csökkentek.

Összességében elmondható, hogy a hazai síterepek (már ahol megvannak a hógyártás feltétlei) igazán jó szezont zárhattak. Az egyenleget némiképpen rontották a pandémia miatti extrém kiadások.

Az elmúlt síszezon újra bebizonyította, hogy mint az élet minden más területén, itt is megkerülhetetlen a technikai fejlesztés, mely hógyártó kapacitás feltételeinek megteremtését és speciális, korszerű hótaposó gépek (ratrakok) üzemeltetését jelentik- mondta Fehér Gyula.

“A magyar sízők évente 100 milliárd forintot költenek a hobbijukra, leginkább külföldön – idén ez biztosan másképpen alakult” összegezte Fehér Gyula.

A síterepek üzemeltetői azt tapasztalták, hogy sokan most először látogattak hazai síterepekre. Sokan csak most szembesültek az elmúlt évek fejlesztéseivel, ezért a síterepek üzemeltetői abban bíznak, hogy a hazai sípályákat most megismerők közül a következő szezonban sokan visszatérnek. 

Eplény honlapján így összegezte a szezont: https://siarena.hu/hirek/veget-ert-a-2020-21-es-szezon.

Mátraszentistvánról bővebben: https://www.sipark.hu/fooldal