Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.04.06
Látogatókat még nem fogadhatnak, a Debreceni Állatkert gyűjteménye nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem új lakók érkezése nyomán is folyamatosan gyarapodik.

Az európai állatkertekben is ritkaság számba menő himalájai fényfácán-kakasok most először láthatóak a debreceni kertben.

A hollandiai Amersfoort állatkertjéből érkezett színpompás jövevények már el is foglalták röpdéjüket a velük egy térségben őshonos vörös pandák szomszédságában, ahol a tervek szerint további himalájai szárnyasfajok társaságában csodálhatják majd meg őket a látogatók az újranyitást követően.

Az állatkert reményei szerint hamarosan tojók is érkezhetnek a kakasok mellé.

A Nepál és az indiai Uttarakhand állam nemzeti jelképeként tisztelt himalájai fényfácán (Lophophorus impejanus) a Himalája 2500-5000 méter magasan húzódó erdőiben, cserjéseiben és hegyi lejtőin őshonos, így a térség fácánfajai közül ő alkalmazkodott a legnagyobb magasságokhoz. Jellegzetessége, hogy legtöbb rokonával ellentétben fejét tollbóbita ékesíti, amely főleg a vörös, aranysárga, zöld és kék színekben pompázó kakasok esetében hangsúlyos, míg a szerényebb, barnás tollazatú tojóknál lelapul.

A táplálékát képező magvak, gumók, hajtások és rovarok kiásásához nem lábát, hanem erős csőrét használja. Párban vagy kis létszámú csapatban él, kommunikációs eszköztára pedig sokféle hangjelzést és mozdulatot foglal magában; az áprilistól augusztusig tartó párzási időszak kezdetét a hímek jellegzetes, melankolikus füttye jelzi.

Egyedszámának csökkenése miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertekben igen ritkának számít, mivel csak a Szegedi Vadasparkban és immár Debrecenben látható.