Máltán, a mostani egészségügyi feltételek mellett még/már nyitva tartanak a múzeumok, így a tervek szerint az eseményt március 6-án szombaton, élőben, nem online rendezik meg a Malta Maritime (Tengerészeti) Múzeumban, Birguban.
A Taste History csapata most először nem a közelmúltba, hanem a történelem előtti időbe kalauzol bennünket.
A program a 2020-ban sikeresen megrendezett tarxieni “Őstörténeti kurátor túra” folytatása. A „Kóstolj bele az őskorba” programon maximum 40 fő vehet részt.
A résztvevőknek lehetőségük lesz különböző őskori időszakokban, azaz a kora neolitikumban, a templomépítők időszakában és a bronzkorban fogyasztott ételeket megpróbálni.
A menüsorban olyan ételek szerepelnek, amikről tudományos és régészeti bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy abban az időben léteztek és használták.
Olyan kétféle állatból származó húsokon kívül, amelyeknek állati maradványait máltai régészeti feltárásokon is megtalálták, a vendégek számos gabonafélét – melyeket a búza elterjedése idővel teljesen kiszorított – és olyan fák terméseit kóstolhatnak meg, melyekről ismert, hogy már azokban az időkben is jelen voltak a szigeteken.
Az ételeket a Taste History vezetője, Joseph Cassar a helyszínen fogja elkészíteni. Minden hozzávaló helyi és fenntartható formában termelték.
Arra ugyan nincs kézzelfogható bizonyíték, hogy azokban az időkben bort is fogyasztottak volna, de a már akkor is létező kereskedelmi kapcsolatok ezt nem zárják ki, így dukál a jó bor is a különleges vacsorához.
Az esemény alatt szakemberek tolmácsolásában megismerhető lesz Málta misztikus őskori történelme kiegészítve az egyes fogások elkészültekor elhangzó régészeti magyarázatokat.
További részletek: https://heritagemalta.org/taste-prehistory-a-culinary-journey-spanning-5000-years/